De Britse premier wordt door Schotten gekozen
SNP-leidster Nicola Sturgeon. Foto: AFP

Kan de Conservatieve premier David Cameron aanblijven? Of neemt Labour-leider Ed Miliband na donderdag zijn intrek in Downing Street 10? De peilingen gaan alle kanten op. Maar zeker lijkt dat de traditionele partijen geen volstrekte meerderheid zullen halen. Verwacht wordt dat de Schotse Nationalisten zoveel stemmen krijgen, dat ze een cruciale rol zullen vervullen in de regeringsvorming.

De Scottish National Party (SNP) staat sinds eind 2014 onder leiding van Nicola Sturgeon. In korte tijd is ze uitgegroeid tot de machtigste - de Conservatieven noemen haar de gevaarlijkste - vrouw van het Verenigd Koninkrijk. Zonder haar hulp komt er geen linkse regering, want Labour zal het met Miliband in zijn eentje niet redden, dat staat vast.

Opkomst Sturgeon

Sinds de komst van Sturgeon eind vorig jaar aan het roer werd het ledenaantal van de SNP al vier keer zo groot. Ze heeft de partij nog aantrekkelijker gemaakt voor de Schotten die een onafhankelijke staat willen. Ze heeft een duidelijke boodschap en weet die over te brengen. Die boodschap? Die is uitgesproken links. Ze is tegen alles waar de regering-Cameron voor staat. Zijn besparingsbeleid noemt ze een ‘tactiek van de verschroeide aarde die vooral de gewonde mensen heeft getroffen, terwijl de rijken ongemoeid worden gelaten’.

Haar krachtige boodschap deed Ian Jack, columnist bij The Guardian, schrijven: ‘Sturgeon houdt toespraken die elke Labour-politicus in Schotland zou willen houden en elke Schotse Labour-kiezer wil horen.’ Geen wonder dus dat de Schotse Labour-kiezer massaal overstapt naar de SNP.

Regering

Maar daar zit het probleem met de regeringsvorming. In Schotland scoort het linkse Labour slecht in de peilingen. SNP doet het er veel beter. Sturgeon stak tijdens de campagne verschillende keren de hand uit naar Miliband. Ze wil hem steunen zodat ze samen een linkse regering kunnen vormen. Miliband houdt de boot echter af. Als hij nu openlijk zijn steun voor SNP zou uiten, lopen de Schotse Labour-kiezers al helemaal weg. De SNP en Labour zouden mogelijk nipt aan een meerderheid komen. In dat geval zouden de Schotten hun machtspositie gebruiken om nog meer bevoegdheden naar het parlement van de deelstaat toe te trekken. Miliband zegt daarom voorlopig ‘neen’. Hij is voor een Verenigd Koninkrijk. Maar kan hij dat volhouden als de stembussen donderdagavond gesloten zijn?