België heeft tegen 2030 meeste vrouwen met overgewicht in Europa
Foto: BELGAIMAGE

Europa zal tegen 2030 te maken hebben met een ‘immense’ obesitasepidemie. Die waarschuwing heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag de wereld ingestuurd naar aanleiding van een Europees congres over obesitas in Praag. De WHO voorspelt dat 89 procent van de Belgische vrouwen overgewicht of obesitas zal hebben tegen 2030.

Volgens het onderzoek van het Europees regionaal bureau van de WHO in Kopenhagen, zal 89 procent van de Belgische vrouwen tegen 2030 overgewicht hebben. Dat getal wordt enkel geëvenaard door Bulgarije. Een volwassene heeft volgens de definitie van de WHO overgewicht als zijn body mass index (bmi) meer dan 25 bedraagt. Vanaf een bmi van meer dan 30 wordt gesproken over obesitas.

De obesitasepidemie treft nagenoeg alle Europese landen. In Ierland zullen binnen vijftien jaar nagenoeg alle mannen aan overgewicht lijden of obees zijn. Volgens de schatting zal 89 procent van de mannen overgewicht hebben en 48 procent obees zijn. In 2010 ging het nog om respectievelijk 74 en 26 procent. Het aantal Ierse vrouwen met overgewicht zal tussen 2010 en 2030 stijgen van 57 naar 85 procent.

Verder zullen ook Groot-Brittannië, Griekenland, Spanje, Zweden en Tsjechië te maken krijgen met een duidelijke stijging van het aantal mensen met obesitas. 'De voorspellingen tonen dat er veel meer moet gedaan worden om overgewicht en obesitas te voorkomen en te genezen', zegt Joao Breda, onderzoeker bij het WHO.

Nederland boven

Uit het onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid van de 53 onderzochte Europese landen zijn bevolking zal zien verdikken. Enkel voor Nederland wordt een daling van het aantal mensen met overgewicht voorspeld. Het aantal mannen met overgewicht zal dalen van 54 naar 49 procent. Het aantal mannelijke obezen zal in 2030 dalen tot 8 procent. In 2010 was dat nog 10 procent. Bij de vrouwen blijft het percentage stabiel en daalt het aantal obezen van 13 naar 9 procent.

Obesitas is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker.

obesitas 2030 | Create infographics