‘Vlaanderen subsidieert andere regio’s jaarlijks voor 8 miljard euro’
Foto: pn
De geldtransfers van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel bedragen jaarlijks bijna acht miljard euro. Dat berekende de Universiteit van Namen.

Uit de studie blijkt dat Vlaanderen Brussel en Wallonië ‘subsidieert’ voor een jaarlijks bedrag van 7,8 miljard euro. Dat is het bedrag voor 2012 en dateert dus van voor de zesde staatshervorming. Het komt in de buurt van wat de ­N-VA in 2013 al berekende en van de Vives-studie van december. In die laatste studie werd de transfer berekend op goed zes miljard euro. Van de transfer, zoals de professoren in Namen ze berekenden, gaat 513 miljoen euro naar Brussel en 7,3 miljard euro naar Wallonië. 

Om de richting van de transfer aan te geven, wordt bij dat soort studies traditioneel naar de woonplaats gekeken van degene die bijdraagt aan en ontvangt van het ‘systeem’. Maar de Naamse professoren hebben de transfers ook eens berekend met de ‘werkplaats’ als criterium. Dat is vooral belangrijk voor Brussel, omdat daar heel wat mensen komen werken, die hun belastingen in Wallonië en Vlaanderen betalen.

Dat komt dan ook duidelijk tot uiting in het onderzoeksresultaat. Brussel ontvangt in dat geval geen transfer, maar vanuit de regio vertrékt een geldtransfer. In dat concept stroomt vanuit Brussel en Vlaanderen 7,5 miljard euro naar Wallonië. Daarvan komt net geen vijf miljard euro van Vlaanderen en ruim 2,5 miljard euro van Brussel.