In Planckendael laat olifant May Tagu nog steeds niet toe dat baby Q moedermelk drinkt. Momenteel krijgt het diertje kunstmelk met extra supplementen zoals vitamines.

Moedermelk is cruciaal voor pasgeboren dieren om hun broze immuunsysteem te ondersteunen. De levensverwachting voor een olifantenkalf dat geen moedermelk drinkt, is volgens Planckendael zelfs nauwelijks één jaar.

Om baby Q toch zo veel mogelijk kansen op overleven te geven, vult Planckendael kunstmelk aan met vitaminen en melk van Phyo Phyo. ‘Maar aangezien zij nog steeds zwanger is, heeft haar melk niet dezelfde samenstelling als die van zijn moeder May Tagu’, zegt woordvoerster Ilse Segers.

Die methode is ook al eens gebruikt voor een olifantenkalf in Berlijn. ‘Onze dierenarts heeft contact met verschillende internationale instituten en experts’, aldus Segers.

Baby Q dronk de voorbije dagen wel voldoende kunstmelk om weer stilaan richting zijn geboortegewicht te gaan. De situatie blijft echter zorgwekkend. Daarom krijgt het publiek het diertje nog steeds niet te zien.

‘We houden de gezondheid van de dieren nauwlettend in de gaten en doen alles wat we kunnen om de baby te helpen’, stelt Planckendael in zijn dagelijkse blog.