Deze planten hebben pot noch aarde nodig
Foto: Phyt

Wie subtiel groen in huis wil halen zonder op wekelijkse basis met de gieter te moeten rondgaan, kan de populariteit van (mini)cactussen alleen maar toejuichen. Maar met epifyten is er ook een origineel alternatief voor de stekelige plantjes, dat bovendien geen aarde nodig heeft.

Het Antwerpse koppel Sofie en Yannick leerde de zogenaamde epifyten (ook wel airplants genoemd) kennen tijdens een roadtrip in Californië, waar de plantjes origineel groeien. ‘De planten werden gebruikt ter decoratie in een winkel en ik was er meteen voor gewonnen’, aldus Sofie die enkele exemplaren meenam naar huis.

Het zijn eigenlijk planten die zonder schade aan te richten op andere planten groeien en daarom heeft hun (korte) wortel geen aarde nodig. Sporadisch een beetje water en de planten kunnen er opnieuw weken (sommigen zelfs maanden) tegenaan, en blijven er zelfs jarenlang goed uitzien.

Terug in Europa kregen Sofie en Yannick heel wat positieve reacties op hun groene souvenirs, maar het bleek niet eenvoudig om er meer te bestellen. Uiteindelijk werd wel een leverancier in Spanje gevonden, die de plantjes in kassen kweekt. Het koppel bestelde er meteen enkele honderden en lanceerde een eigen webshop Phyt. om de plantjes in België te verdelen.

Er is keuze tussen tien verschillende soorten in verschillende groottes: hoe donkerder de kleur, hoe minder water ze nodig hebben. De prijzen variëren tussen zes en zestien euro per stuk en bij elk plantje staat telkens ook vermeld hoe je ze best verzorgt om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten. En wie geluk heeft, ziet zijn plantjes ook zelf vermenigvuldigen.