Iedere smartphone kent wel een knoppencombinatie om snel een schermafbeelding te maken. iPhone- en iPad-gebruikers kunnen de gebeurtenissen op het display van hun toestel ook eenvoudig filmen. Voorwaarde is wel dat er Mac-computer in de buurt is.

Om screencasts oftewel schermvideo’s in te blikken heb je namelijk een recente versie van QuickTime Player nodig. Op de Mac is die software van Apple inmiddels toe aan editie 10.4, maar de Windows-versie is een paar jaar geleden blijven steken op versie 7.7.6. Andere vereisten zijn een (recente) iPhone of iPad met Lightning-aansluiting en iOS 8 of hoger. Daarna ga je als volgt te werk:

  • Verbind je iPhone of iPad bekabeld met je Mac en start op de computer het programma QuickTime Player.
  • In QuickTime Player: ga via de menubalk naar het onderdeel Archief en kies daar voor Nieuwe Filmopname.
  • Normaal gesproken verschijnt de interface van je toestel nu ‘live’ op het computerscherm. Zo niet, dan staat de beeldbron waarschijnlijk nog ingesteld op iSight, de webcam van je Mac. Om dat te veranderen klik je rechts van de rode opnameknop op het pijltje en zet je bij Camera een vinkje naast de aangesloten iPhone of iPad.
  • Merk op dat je in dit uitklapmenu ook de beeldkwaliteit kan bepalen (Hoog of Maximaal) en een microfoon kan kiezen. Wil je het geluid van de applicatie opnemen, selecteer hier dan gewoon het aansloten toestel. Voor een commentaarstem bij je video, bijvoorbeeld voor een instructiefilmpje, gebruik je de ingebouwde microfoon van je Mac of een extern exemplaar via de lijningang.

Na afloop kan je de opname op de traditionele manier opslaan met de bewaarfunctie, of meteen posten op Facebook, YouTube of een van de andere diensten die je gebruikt (via de deelfunctie naast de afspeelknoppen).

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig