Koning Filip en een hele reeks andere hoogwaardigheidsbekleders hebben dinsdag 600 jongeren uitgezwaaid die in het station Brussel-Zuid de ‘Trein der 1.000’ hebben genomen richting het Poolse Krakau.

Behalve koning Filip waren onder meer ook Jo Cornu, de baas van de NMBS, en minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) aanwezig. De jongeren ondernemen een zesdaagse herinneringsreis naar het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Tijdens het bezoek aan de kampen kunnen ze met eigen ogen zien tot welke wreedheden het nazi-regime heeft geleid. Ook enkele overlevenden van Auschwitz reizen met de jongeren mee. Onderweg naar Polen stappen nog 400 andere scholieren op.

Op vrijdag 8 mei nemen de jongeren deel aan een internationale ceremonie in Birkenau (Auschwitz II), om er het einde van de Tweede Wereldoorlog en de overwinning op het nazisme te herdenken.

De deelnemende jongeren komen uit 26 scholen, uit alle Belgische provincies, en uit een tiental verschillende Europese landen.

De ‘Trein der 1.000’ is een initiatief van het Instituut voor Veteranen - Nationaal Instituut voor oorlogsinvaliden, oud-strijders en oorlogsslachtoffers, de Stichting Auschwitz - Auschwitz in Gedachtenis en de Internationale Federatie van de Weerstand / Fédération Internationale des Résistants (FIR).

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig