FN schorst oprichter Jean-Marie Le Pen
Jean-Marie Le Pen. Foto: AP

De Franse extreemrechtse partij Front National (FN) schorst haar oprichter Jean-Marie Le Pen. Zijn rol als erevoorzitter wordt herbekeken, zo meldt het FN.

Het besluit van het partijbestuur volgt op de omstreden uitspraken van de 86-jarige Le Pen over de Holocaust en het immigratiebeleid. Zo noemde hij de Holocaust een detail van de Tweede Wereldoorlog en schilderde hij de Franse premier Manuel Valls af als een immigrant.

De uitspraken stroken niet met de partijlijn van zijn dochter en huidig FN-voorzitter Marine Le Pen. Zij probeert de partij van haar racistische en antisemitische imago te ontdoen. Daarom riep ze een tuchthoorzitting samen die haar vader ter verantwoording riep, maar hij weigerde te verschijnen.

Een algemene partijvergadering zal binnen drie maanden zijn rol als erevoorzitter bekijken, zo meldt het FN in een mededeling

In een reactie noemt Le Pen het besluit van de partij en zijn dochter een 'zware misdaad'. Hij waarschuwt dat hij het besluit zal aanvechte.

Jean-Marie Le Pen richtte het Front National op in 1972 en leidde de partij tot 2011. Hij is Europees parlementslid voor zijn partij.