Saudi’s willen miljarden in Antwerpen investeren
Op het terrein is momenteel nog een containerterminal van MSC. Foto: BELGA

Er dient zich in de Antwerpse haven een industrieel megaproject aan, goed voor een investering van 3,3 miljard euro en 900 jobs. Energy Recovery Systems, met roots in Saudi-Arabië, wil aan het Delwaidedok een fabriek bouwen voor de recyclage van plastic afval tot grondstoffen voor de chemie-industrie.

Het Antwerpse havenbestuur gaf groen licht voor exclusieve onderhandelingen met Energy Recovery Systems over de toekenning van een concessie van 150 hectare aan het Delwaidedok, zo meldt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

'Op basis van de ingediende kandidaturen besliste de raad van bestuur dat het project van Energy Recovery Systems (ERS) inhoudelijk het meest geschikte project is voor de invulling van het Delwaidedok', klinkt het in een persbericht. 

Niet-recycleerbaar industrieel afval

Energy Recovery Systems wil jaarlijks 3,5 miljoen ton niet-recycleerbaar industrieel afval verwerken tot 'groene' ammoniak en ureum. Dat werd dinsdag gezegd op een persconferentie.Gemiddeld zou er dagelijks zo'n 9.500 ton afval, waaronder pvc, aangevoerd worden in verpakte balen, voornamelijk per schip uit Groot-Brittannië. Door processen zoals vergassing met een hoge temperatuur, zou per dag 4.500 ton ammoniak en 3.850 ton ureum geproduceerd worden. Die producten zijn grondstoffen voor andere bedrijven, bijvoorbeeld in de Antwerpse haven of in het buitenland.

Het bedrijf gaat op basis van een studie van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) ervan uit dat deze productiewijze milieuvriendelijker is dan de aanmaak uit fossiele bronnen. Ook maakt CEO Albert Van Rillaer zich sterk dat de productie commercieel interessant zal zijn.

Voor de financiering, geraamd op 3,7 miljard euro, wordt voor 20 procent gerekend op financiering door de Saudische industriële familie Al Issa. Voor de overige 80 procent wil men externe financierders aantrekken.

MSC

Vandaag zijn deze gronden nog ingenomen door de containerterminal van de Zwitserse rederij MSC. Die activiteit verhuist echter naar het Deurganckdok op de linker Scheldeoever. Het havenbestuur besloot een goed jaar geleden een rondvraag te doen over de herbestemming van de terreinen van de containerterminal. Dat leverde naar verluidt verscheidene voorstellen waaronder het recyclageproject van Energy Recovery Systems.

Positie van haven versterken

Volgens Bart De Wever zal de investering de positie van de haven versterken. 'Door in te zetten op het verduurzamen van de economische activiteit in de haven kunnen we Antwerpen nog beter op de kaart zetten als belangrijke en toekomstgerichte speler in de chemiesector', stelt De Wever.