Carly Fiorina doet gooi naar Witte Huis
Foto: AP

Carly Fiorina (60) heeft zich maandag officieel kandidaat gesteld voor de strijd om het Witte Huis. Zo hebben ook de Republikeinen een vrouw in de race.

De aankondigingen volgen elkaar in sneltempo op. Zowel Ben Carson als Carly Fiorina stelden zich maandag officieel kandidaat voor de Republikeinse voorverkiezingen. Geen verrassing, de mededelingen waren op voorhand aangekondigd. Een kleine twee weken geleden al liet Fiorina optekenen dat ze zichzelf het meest geschikt vindt van alle potentiële Republikeinse kandidaten om te beletten dat Hillary Clinton in november 2016 de presidentsverkiezingen wint.

Fiorina is een voormalige CEO van het computerbedrijf Hewlett-Packard. Destijds werd ze omschreven als de machtigste vrouw in het bedrijfsleven. Toen ze maandag haar kandidatuur bekendmaakte op ABC News zei ze dan ook dat ‘ik de meest geschikte kandidaat ben omdat ik begrijp hoe de economie werkt. Ik begrijp de wereld, wie er deel van uitmaakt en hoe de wereld werkt.’

De tegenstanders van Fiorina hebben evenwel munitie. Ze moest in 2005 opstappen bij Hewlett-Packard omdat het bedrijf in de problemen kwam na de overname van Compaq. Na haar titel van ‘machtigste vrouw’, werd ze afgeschilderd als ‘slechtste ceo’.

Fiorina is de vijfde kandidaat aan Republikeinse zijde. De anderen zijn Ted Cruz, Rand Paul, Marco Rubio en Ben Carson. Bij de Democraten zijn voorlopig twee kandidaten: Hillary Clinton en Bernie Sanders.