Slechts 1 op de 5 jongeren is een jobhopper
Foto: Jobat.be
Onze 'Millennials' zijn niet de jobhoppers waar ze vaak voor gehouden worden. Slechts 1 op de 5 wil tijdens zijn loopbaan regelmatig van werkgever veranderen. Hoge verwachtingen hebben ze wel allemaal, ondanks het moeilijke economische klimaat. En werk mee naar huis nemen, dat doen ze liever niet.

Jongeren dromen vooral van autonomie, opleidingsmogelijkheden en een goede balans tussen werk en privé. Hun eigen bereidheid tot flexibiliteit is eerder laag, de loonsverwachting ligt hoog en ze verwachten dat hun overuren uitbetaald worden. Ze nemen graag zelf hun carrière in handen, maar gaan er ook van uit dat de werkgever hen van bij de start voldoende doorgroeimogelijkheden biedt.

Dat blijkt uit een trendstudie naar de verwachtingen van jongeren die voor het eerst op de arbeidsmarkt komen. Voor de negende keer bracht het Centre for Excellence in Career Management van Vlerick Business School het carrièreperspectief van de zogenaamde Millennials in kaart. 880 laatstejaarsstudenten aan Vlaamse hogescholen en universiteiten namen deel aan de enquête.

Eerste job is opstap

Het beeld van de jongere als jobhopper klopt niet. Slechts 22 procent geeft aan dat ze tijdens hun carrière regelmatig van werkgever willen veranderen. Wel ziet de meerderheid (60%) de eerste werkgever vooral als een opstap naar een betere job in een ander bedrijf. Bijna de helft van de jongeren (46%) plant om 1 tot 3 jaar bij de eerste werkgever te blijven. 27 procent wil 3 tot 5 jaar blijven.

Normen en waarden, en dan vooral die van zichzelf, vinden jongeren erg belangrijk. En daarmee verschillen ze van vorige generaties, meent Dirk Buyens, professor HR aan Vlerick Business School. "Anders dan voorgaande generaties willen jongeren hun eigen waarden en normen weerspiegeld zien in hun job. Ze willen graag aan de slag bij een bedrijf met een visie die verzoenbaar is met hun overtuigingen en waarden. Maar die job en dat bedrijf moeten ook passen bij hun persoonlijkheid, interesses en familiale situatie. Authenticiteit is voor hen van groot belang: ze willen een job die als het ware een verlengde is van wie ze zijn en waar ze voor staan. Daarom is het belangrijk dat bedrijven jongeren voldoende vrijheid geven om hun eigen accenten te leggen in hun werk."

Grenzen aan de flexibiliteit

Ook autonomie en de werk-privébalans staan hoog op de agenda van jongeren. 83 procent wil graag zelf kunnen bepalen waar en wanneer ze werken. 82 procent vindt een goed evenwicht tussen werk en privé belangrijk. Opvallend is dat slechts 35 procent van de bevraagde jongeren bereid is om beloftes te doen rond flexibiliteit.

Sara De Hauw, onderzoekster aan Vlerick Business School: "Dat jongeren in het begin van hun professionele leven volop voor de carrière gaan, blijkt niet helemaal te kloppen. Reeds van bij de start zoeken ze naar een goed evenwicht tussen werk en privé. Overuren presteren of werk mee naar huis nemen, is voor hen niet zo vanzelfsprekend. 78 procent vindt het belangrijk dat gemaakte overuren betaald worden. Jongeren zijn dus wel bereid om hard te werken en veel te geven, maar ze hechten ook veel belang aan hun privéleven en stellen duidelijke grenzen aan hun flexibiliteit."

Hoge loonverwachtingen

Verder verwachten Millennials van hun werkgever een uitdagende jobinhoud waarbij ze hun expertise verder kunnen uitbouwen. Daarnaast hechten ze ook veel belang aan een goede sociale sfeer en collegialiteit.

En alhoewel verloning voor hen niet doorslaggevend is, liggen de loonsverwachtingen wel zeer hoog: gemiddeld verwachten jongeren bij de start 1.759 euro netto te verdienen en na vijf jaar mikken ze gemiddeld op 2.783 euro netto.

Wat bijkomende voordelen betreft, bestaat de top-5 uit: een hospitalisatieverzekering (81%), betaalde overuren (78%) en pensioensparen (73%), gevolgd door een bedrijfswagen (61%) en extra betaalde vakantiedagen (56%).

>

>

>