Poetins Nachtwolven bereiken Duitsland
Nachtwolven bij het monument voor het Rode Leger in Wenen (Oostenrijk). Foto: REUTERS

De eerste leden van de Russische motorclub Nachtwolven hebben de Duitse grens overgestoken. De Russisch nationalistische bende maakt een tocht van Moskou naar Berlijn, maar werd geweerd uit Polen.

Een kleine groep, van ‘grof geschat 10 personen’, is zondagavond de grensovergang in Bad Reichenhall, Beieren, gepasseerd. Zo bevestigt de woordvoerder van de politie in Oberbayern-Noord de aankomst van de Nachtwolven in Duitsland aan het persagentschap DPA.

Die Nachtwolven vormen een Russische motorbende met nationalistische ideeën. Met meer dan 5.000 leden is het de grootste motorclub van Rusland. En hun bekendste erelid is niemand minder dan president Vladimir Poetin.

De wolven zijn sinds 25 april onderweg van Moskou naar Berlijn om de opmars van het Rode Leger in 1945 te herdenken. Op 9 mei willen ze de Duitse hoofdstad bereiken.

Maar hun toch verliep niet zonder hindernissen. De Poolse premier liet hen niet toe in Polen ‘omdat de groep onvoldoende benadrukt wat de bedoeling van hun bezoek is’. ‘Daardoor kunnen we de veiligheid van onze burgers niet garanderen en verlenen we geen toegang.’

Ook Duitsland ziet de Nachtwolven met gemengde gevoelens komen. Het heeft de visa van enkele bikers ingetrokken.

De Nachtwolven bezoeken maandag het voormalige concentratiekamp Dachau om de bevrijding van het kamp 70 jaar geleden te herdenken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig