Anderlecht kan voor het eerst in vijf jaar nog eens winnen op Charleroi
Foto: BELGA

Op een zinderend Mambourg heeft Anderlecht voor het eerst sinds 2010 nog eens kunnen winnen van Charleroi. Bloed, zweet, tranen en vooral een doelpunt van Andy Najar hielpen paars-wit aan een 0-1 overwinning. Daardoor sluipt het dichter bij leider AA Gent en Club Brugge in het klassement.

Anderlecht-trainer Besnik Hasi koos ervoor om het vertrouwen in Anthony Vanden Borre te behouden nadat de dekkingsfouten van de rechtsback van paars-wit Anderlecht al twee keer punten gekost hadden. Charleroi recupereerde Neeskens Kebano in vergelijking met de wedstrijd in Brugge.

 

 

De wedstrijd begon met enkele minuten vertraging omdat de spelers van Anderlecht niet tijdig gearriveerd waren op Mambourg. Vanaf minuut één ging het er aangenaam aan toe. Charleroi stak zich niet weg en voetbalde vrolijk mee. Beide ploegen konden in de beginfase eens prikken met hier en daar een halve kans.

Na twintig minuten klom Anderlecht op voorsprong na een uitstekende beweging van Dennis Praet. De Gouden Schoen zette twee mannetjes in de wind, wilde afdrukken maar miste zijn schot volledig. Het hobbelballetje dat hij produceerde werd wel dé ideale assist voor de inlopende Andy Najar. De vroege 0-1 was wind in de zeilen van paars-wit, dat beter en beter begon te voetballen.

Stilstaande fases nog steeds pijnpunt bij Anderlecht

Het was wel telkens sidderen en beven voor Anderlecht bij stilstaande fases. Tegen Club Brugge en AA Gent slikten de Brusselaars zo telkens een doelpunt en tegen Charleroi was het ei zo na weer zover. Enes Saglik legde een stilliggende bal op het hoofd van de lange Kalifa Coulibaly, die pal op de paal kopte. Een minuut later was het aan Clément Tainmont om zijn kans te gaan op een hoekschop van Saglik, maar de Fransman knikte nipt voorlangs.

Pas in de laatste vijf minuten van de eerste helft kon Anderlecht nog eens de neus aan het venster steken. Het was wel bijna meteen raak: Youri Tielemans veroverde de bal, bediende Praet die meteen diep stak op Najar. De Hondurees van Anderlecht zag doelman Penneteau uit zijn doel staan en probeerde te lobben, maar hij kon de bal niet tijdig laten vallen. Even later was het weer alarmfase rood bij de Karolingers toen Martos een bal te kort terugspeelde. Praet zat ertussen, maar besloot terug te kappen liever dan meteen zijn eigen kans te gaan.

Sterkhouders onder niveau bij Charleroi

Na de koffie drong de thuisploeg steviger aan. Tainmont begon aan een solo en sneed naar binnen, zijn schot zeilde echter enkele meters naast doel. Anderlecht moest lopen achter de bal en had moeite met het bijwijlen fysieke spel van de thuisploeg. Anthony Vanden Borre ontsnapte aan een tweede gele kaart toen hij Saglik de lucht intrapte nadat die hem gepoort had.

De match leek te kantelen, tot de thuisfans zelf het tempo uit de match haalden door een bommetje richting Proto te gooien. De Anderlecht-doelman maakte met veel misbaar duidelijk dat hij zo niet verder wilde spelen, waarop hij een Calimero-poppetje toegeworpen kreeg van het thuispubliek.

Dat oponthoud had de thuisploeg geen goed gedaan. Sterkhouders als Tainmont of Kebano waren nagenoeg onzichtbaar en er werd even niet meer gelopen in balverlies. Anderlecht rook zijn kans en prikte twee keer op twee minuten. Eerst volleyde Steven Defour een hoge voorzet in de stuit over doel, daarna wurmde een sterke Praet zich alweer voorbij twee man, maar Penneteau had een uitstekende redding in huis op zijn gekruiste schot.

Anderlecht kan Club Brugge volgende week bijhalen

Anderlecht had schrik voor de gelijkmaker en groef zich in. Dat betaalde het bijna cash toen Kebano de bal even buiten het halve maantje kreeg, maar de man die overkwam van Paris Saint-Germain knalde recht op Proto. De zinderende cupsfeer in Charleroi joeg de thuisploeg nog naar voren en in blessuretijd kwam er via Tainmont nog een aardige kans uit de lucht gevallen. In tegenstelling tot sommige vorige wedstrijden gaf Anderlecht de punten echter niet meer weg in de slotfase.

Door de zege nadert Anderlecht tot op vier punten van leider AA Gent en tot op drie punten van Club Brugge. Paars-wit kan volgende week zelfs op gelijke hoogte komen van de Bruggelingen, want dan staat Anderlecht-Club Brugge in het Constant Vanden Stockstadion op het programma. Charleroi blijft op de laatste plaats hangen in Play-off 1.

Herbeleef de match hier van fase tot fase!

Opmerkelijk: Anderlecht kon nog maar voor het eerst punten rapen in een uitwedstrijd na nederlagen bij Standard (3-1), Club Brugge (2-1) en AA Gent (2-1).

Belangrijkste fases:

21’ GOAL! Praet neemt de bal knap mee en trapt richting doel, hij kraakt zijn schot compleet, maar Najar is goed gevolgd. De Hondurees schiet van dichtbij voorbij Penneteau.

23’ De vrije trap van Saglik komt op het hoofd van Coulibaly terecht, die kopt tegen de paal en dan is het Proto die buiten werkt, bijna 1-1.

24’ Saglik schildert een tweede stilstaande fase op het hoofd van een ploegmaat. Tainmont kopt de hoekschop voorlangs, Anderlecht toont zich wederom kwetsbaar op stilstaande fases.

40’ Tielemans stoort goed en verovert de bal, hij stuurt ‘m meteen naar Najar die weg is in de rug van N’Ganga. Najar wil Penneteau lobben, maar zijn poging gaat net over doel. Grote kans.

44’ Acheampong draait vanaf rechts naar binnen en haalt uit mijn zijn linker, Penneteau zit er goed met zijn hand bij.

45+1’ Martos speelt een bal terug in niemandsland, Praet zit ertussen, maar dribbelt zich dan even vast, hij legt de bal nog terug, maar die komt niet bij Mitrovic terecht.

53’ Tainmont is Vanden Borre even kwijt, maar zoekt dan naar nadrukkelijk naar zijn linkerbeen. Najar houdt de druk en Tainmont mist zijn schot.

65’ Eindelijk nog eens Anderlecht in de buurt van het vijandige doel. Acheampong zet voor richting Defour, die haalt uit, de bal gaat via de grond over de kooi van Penneteau.

66’ Praet zet zich door en haalt een goed gekruist schot boven, Penneteau zit er goed bij, belangrijke save.

79’ Galvez Lopez bedient Kebano en loopt door, de spelmaker is zelfzuchtig en trapt zelf, in de handen van Proto. Eindelijk nog eens een kans.