Ben Hermans wint slotrit in Yorkshire, eindzege voor Nordhaug
Foto: BELGA

Ben Hermans (BMC) heeft zondag de slotetappe in de eerste editie van de Tour de Yorkshire (cat. 2.1) gewonnen. De 28-jarige Limburger sprong weg uit een elitegroepje en soleerde naar de zege in Leeds. Ploegmaat Greg Van Avermaet spurtte negen seconden later naar een tweede plaats, voor de Fransman Julien Simon. De eindzege is voor de 30-jarige Noor Lars Petter Nordhaug (Sky), die vrijdag de openingsrit won.

Wielrennen op Sportwereld.be

De vlucht van de dag kwam op naam van zeven renners: Nicolas Edet, Sondre Holst Enger, James McLaughlin, Lawson Craddock, Reinardt Janse van Rensburg, Ian Bibby en Rasmus Quaade. Zij reden een maximale voorsprong van vijf minuten bij elkaar. Edet en Craddock ontdeden zich in de finale van hun metgezellen, maar onder impuls van Team Sky, voor leider Nordhaug, en BMC zakte hun voorsprong en werd ook het peloton uitgedund tot een groepje met zo’n 20 renners.

Op 15 kilometer van de streep ging Craddock er alleen vandoor. Hij leek op weg naar de zege, maar dat was buiten Ben Hermans gerekend. Die sprong weg uit het uitgedunde peloton, maakte de sprong naar de Amerikaan en liet hem meteen achter. Hermans soleerde zo naar zijn tweede overwinning van het seizoen, na winst in de Brabantse Pijl (1.BC).

Nordhaug stond de eindzege in Yorkshire niet meer af. De Spanjaard Samuel Sanchez werd tweede op 11 seconden en de Fransman Thomas Voeckler derde in dezelfde tijd. Hermans is met een zesde stek op 1:05 ook in de stand beste Belg.