De internationale skaters hebben hun internationale wedstrijden op de gloednieuwe baan in het Nederlandse Heerde niet kunnen voltooien. Met nog een afvallingskoers voor de boeg, werden de races zondagmiddag wegens aanhoudende regen afgebroken.

Eerder op de dag was het droog genoeg om de finales van de 500 meter af te werken. Die waren nagenoeg een geheel Colombiaanse aangelegenheid. Enige weken geleden waren de Zuid-Amerikanen met een delegatie van ruim honderd skaters naar het oude continent gereisd om in de wedstrijdenreeks om de Europa Cup wedstrijdritme op te doen en veel prijzen weg te grissen. Bart Swings en Stien Vanhoutte reikten tot de halve finales. De beste Belgische klassering was voor junior Vanhoutte: vijfde op de 500 meter en vierde in het sprintklassement.

De Belgische skaters keerden met drie derde plaatsen terug naar huis, waar volgend weekend in Mechelen de volgende internationale races op de agenda staan. Die prijzen kwamen op naam van Sandrine Tas en Bart Swings, die na de puntenkoers het podium mochten beklimmen, Vanhoutte werd derde op de 300 meter tegen het uurwerk. De Italiaan Fabio Francolini vierde de triomf op Swings en diens sterke Powerslide-team als een wereldkampioenschap. 'Alle toppers stonden hier aan de start.'

Op de baan van de skeelerclub Fratelli hoeven de skaters niet de massale tegenstand van de vooral op de sprint oppermachtige Colombianen te duchten. Zij zijn volgende week ook weer thuis. Of Tas in Mechelen in actie komt, wist ze in Heerde nog niet zeker. Ze voelde zich een beetje moe. Na de serie wedstrijden in het voorjaar moeten er volgende maand vijf examens worden afgelegd voor haar studie bio-ingenieur, die ze aan de Universiteit van Gent volgt. 'Maar dat komt wel goed', verzekerde ze.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig