Duitsland zal de ‘onbevattelijke verschrikkingen’ die de nazi’s in de dodenkampen hebben aangericht nooit vergeten. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens een herdenking van de bevrijding van het concentratiekamp Dachau, zeventig jaar geleden.

Voor 120 overlevenden van het kamp zei Merkel dat Dachau en andere dodenkampen als eeuwige herinnering aan de brutaliteit van het naziregime gelden. Ook zes Amerikaanse oud-strijders die bij de bevrijding van het kamp hielpen, waren erbij.

‘Er waren overal onbevattelijke verschrikkingen’, zei Merkel, die in 2013 de eerste Duitse leider werd die Dachau bezocht. ‘Ze herinneren ons eraan dat we nooit mogen vergeten. Nee, we zullen ze nooit vergeten. Voor de slachtoffers, voor onszelf en voor de toekomstige generaties.’

Antisemitisme

Merkel riep op om de ogen niet te sluiten voor antisemitisme. ‘We hebben de plicht om nooit de ogen of de oren te sluiten voor degenen die joden of verdedigers van Israël beledigen, bedreigen of fysiek belagen’, zo sprak Merkel.

Merkel legde samen met Clément Quentin een bloemenkrans neer voor het vroegere crematorium. De 94-jarige Fransman werd gedeporteerd naar Dachau en wachtte om te sterven toen het Amerikaanse leger op 29 april 1945 het kamp bevrijdde. De televisiebeelden van Dachau, met uitgehongerde gevangenen en stapels lichamen, waren bij de eerste beelden die de wereld van de Holocaust zag. In het kamp bij München zaten voor en tijdens de oorlog ruim 200.000 mensen gevangen.

Belgische delegatie

Hoewel het einde van de Tweede Wereldoorlog twaalf maanden lang met tal van ceremonies wordt herdacht, is het de enige keer dat Merkel deelneemt aan een plechtigheid in een van de concentratiekampen. Bij de systematische vervolging en uitroeiing door het naziregime werden naar schatting zes miljoen joden vermoord.

Een Belgische delegatie onder leiding van Kamervoorzitter Siegfried Bracke en Senaatsvoorzitter Christine Defraigne woonde de plechtigheid bij.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig