Groen: ‘Mensen hebben nu geen boodschap aan een kartel’
Groen-voorzitster Meyrem Almaci. Foto: BELGA

‘Het is nog een eeuwigheid tot de volgende verkiezingen. Mensen hebben nu geen boodschap aan karteldiscussie’. Met die boodschap tempert Groen-voorzitster Meyrem Almaci het pleidooi van sommige SP.A-kopstukken voor een links kartel.

Bij de SP.A gaan al langer stemmen op voor een versterkte samenwerking met Groen. Sommigen pleiten dezer dagen openlijk voor een links kartel. Zo’n links kartel zou fluitend 30 procent halen, zo zei Daniël Termont op de 1 mei-viering in Gent. Op dezelfde bijeenkomst pleitte Freya Van den Bossche voor een brede linkse beweging.

Ook Europees parlementslid Kathleen Van Brempt sprak zich op ATV uit voor een links kartel. Ze noemde het zelfs niet ondenkbaar dat iemand als Wouter Van Besien (Groen) daarbij de lijst zou trekken.

‘Groen is niet met zichzelf bezig’

Die hofmakerij is ook Groen-voorzitster Meyrem Almaci niet ontgaan. ‘De verklaringen zijn een mooi compliment voor ons werk in de parlementen en de steden’, zegt ze. Volgens haar probeert Groen op een constructieve manier oppositie te voeren en telkens ook een alternatief te formuleren. De complimenten uit SP.A-hoek ziet Almaci als een bewijs dat die gekozen koers de juiste is.

Maar of er nu meteen een links kartel moet komen? Almaci: ‘Het is nog een eeuwigheid tot de volgende verkiezingen. Mensen hebben nu geen boodschap aan karteldiscussie. Groen is niet met zichzelf bezig maar wel met de problemen van de mensen en de desastreuse gevolgen van het Vlaamse en federale besparingsbeleid. Voor ons ging 1 mei over jobs, stress op het werk, het voorkomen van burn-outs. Om die uitdagingen aan te pakken zoeken we partners in de samenleving en in het parlement.’

Ook Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo lijkt zich wat te storen aan de socialistische ‘hofmakerij’, of toch zeker aan de timing ervan. Dat valt af te leiden uit zijn reactie op Twitter.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig