Volgens de organisatoren 2.000 en volgens de politie 720 mensen liepen zondag in Brussel mee in een mars voor sans-papiers. De organisatoren pleiten voor een massale regularisering en klagen de dubbelzinnige houding van de regering-Michel aan.

De betogers trokken onder een lichte regen van het Zuidstation naar de Dienst Vreemdelingenzaken. Aan de beurs ontrolden ze een groot spandoek met namen van de meer dan 17.000 vluchtelingen die sinds 2003 omkwamen in hun poging “fort Europa” te bereiken.

De mars is een initiatief van de Coördinatie van Mensen Zonder Papieren in Brussel, dat verschillende collectieven groepeert, zoals de Stem van de Sans-papiers, de Mobilisatiegroep 2009, het Ebolacollectief, het Afghanencollectief, de Latinos X Regularizacion en de Slachtoffers van de Regularisatie 2009. In totaal schat de coördinatiebeweging het aantal sans-papiers in ons land tussen 100.000 en 150.000.

‘De huidige staatshypocrisie bestaat erin te zwaaien met uitzettingen, terwijl men beseft dat dit het probleem niet zal oplossen. Men repatrieert jaarlijks hoogstens enkele honderden of een paar duizend mensen’, zegt woordvoerder Hans De Croix, die pleit de uitzettingen stop te zetten. ‘Ondertussen ontneemt men de anderen een deftige gezondheidszorg en het recht op werk en opleidingen. Veel van hen worden moedeloos en verzeilen in depressies. Onlangs leidde dat tot een zelfmoord in het gesloten Centrum van Merksplas en een man die zichzelf in brand stak bij de Dienst Vreemdelingenzaken.’