VIDEO. AA Gent is nieuwe leider na owngoal van Chanot
Benito Ramon (met megafoon) dwong Kortrijk-verdediger Chanot tot een owngoal. Foto: Photo News

Is AA Gent op weg naar de titel? De Buffalo’s staan na een 0-1 zege bij KV Kortrijk op vier speeldagen van het einde helemaal alleen op kop in Play-off 1. Een owngoal van Maxime Chanot was het enige wapenfeit in een kansarme wedstrijd.

AA Gent had aan een zege bij KV Kortrijk genoeg om de leidersplaats over te nemen na het verlies van Club Brugge, dat gisteren ten prooi viel aan een furieus Standard (1-0). Makkelijker gezegd dan gedaan, want de Kerels waren dit kalenderjaar nog ongeslagen in eigen huis.

 

 

Hein Vanhaezebrouck verraste alvast met zijn opstelling: Hannes Van Der Bruggen, Thomas Foket en vooral Moses Simon begonnen op de bank ten voordele van Renato Neto, Rafinha en Benito Raman. Grootste handicap was evenwel het gemis van Laurent Depoitre, die tegen Anderlecht onzacht in aanraking was gekomen met een doelpaal. Nicklas Pedersen was daardoor de eenzame spits bij de Buffalo’s.

Benoît Poulain en Brecht Capon waren in laatste instantie toch nog fit geraakt bij de thuisploeg, maar Stijn De Smet was dat niet. Daardoor bleef Lukas Van Eenoo in de basis staan bij de Kortrijkzanen.

Henkinet moet al redding brengen na 30 seconden

Al na dertig seconden had Danijel Milicevic de Buffalo’s op rozen kunnen zetten. De Zwitser met Servische roots omspeelde de Kortrijk-verdediging via een heerlijke één-twee met Pedersen, maar de hoek was net iets te scherp om voorbij thuisdoelman Laurent Henkinet te raken.

Met die goede kans was het vet echter al meteen van de soep. Gent had het betere van het spel, KV Kortrijk dreigde met enkele flauwe afstandsschoten van Capon en Gertjan De Mets. Op slag van rust raakte Gent er voetballend nog eens doorheen. Sven Kums gaf de bal in de loop van Raman, die andere ex-speler van KV Kortrijk besloot te zwak in de armen van Henkinet.

Owngoal Chanot beslissend

Na rust drong thuisploeg Kortrijk toch meer aan. Teddy Chevalier kon in de omschakeling Gent pijn doen, Ivan Santini kopte een doorgekopte hoekschop (ruim) naast doel.

De partij leek in te dommelen, maar net op dat moment sloeg AA Gent vanuit het niets toe. Milicevic, weer hij, haalde de achterlijn en trapte met zijn linker een prima voorzet over de grond in de rug van de thuisverdediging. Daar liet Maxime Chanot zich in zijn rug verrassen door Raman, waardoor de Fransman nog inderhaast moest ingrijpen. Hij zette zijn voet tegen de bal en werkte die zo voorbij zijn eigen doelman: 0-1 voor de Buffalo’s. KV Kortrijk drong nog aan in het slot, maar kon niks meer forceren tegen een massaal verdedigend Gent.

Nog vier matchen scheiden AA Gent van de titel

Pedersen zorgde nog voor een valse noot bij de Gentenaars door om zijn vervanging te vragen, denkelijk met een spierblessure. Hoe dan ook slecht nieuws voor Vanhaezebrouck in de wetenschap dat die andere diepe spits Depoitre ook nog out is.

AA Gent komt voor het eerst dit seizoen op de eerste plaats en mag met nog vier speeldagen te gaan helemaal van de titel dromen. Het moet dan wel eerste achtervolger Club Brugge afhouden, dat nu op één punt staat. Anderlecht staat nu op zeven punten van AA Gent, maar kan mits winst bij Charleroi later vanavond terugkomen tot op vier punten.

De laatste vier wedstrijden van AA Gent:

Thuis tegen Charleroi

Uit bij Club Brugge

Thuis tegen Standard

Uit bij Anderlecht

Herbeleef de match hier van fase tot fase!

Opmerkelijk: AA Gent is de enige ploeg in Play-off 1 die al op verplaatsing kon winnen. Dat deed het al voor de tweede keer in Play-off 1.

Belangrijkste fases:

1’ Henkinet is bij de pinken op een poging van Milicevic. Pedersen speelt de Zwitser vrij maar de goalie van KV Kortrijk voorkomt een vroege achterstand.

11’ Tomasevic gaat zijn lijntje af en levert een goede voorzet af. Via een paar tussenstationnetjes komt het leer tot bij Brecht Capon. De middenvelder was al twee maal succesvol met zijn linker maar krijgt de bal nu niet voorbij doelman Sels.

43’ Sven Kums speelt Benito Raman vrij en de Gentse youngster spurt weg. Zijn schotje is te zwak om doelman Henkinet te verontrusten.

53’ Chevalier zet voor en via het hoofd van Gershon verdwijnt de bal in corner. De Fransman draaft naar de hoekschopvlag. De bal komt bij Santini maar de Kroaat kopt naast. De vlam zit nu toch in de pan in het Guldensporenstadion.

64’ GOAL! Benito Raman scoort voor AA Gent. De Buffalo loopt een bal in doel na een prachtige voorzet van Milicevic. Ook Chanot zat er nog met een voetje bij. De Buffalo’s virtueel op kop in de JPL.