Miliband gaat Mozes achterna
Ed Miliband. reuters Foto: REUTERS

Labourleider Ed Miliband komt dit weekend met een wel heel vreemde verkiezingsstunt: hij zal een steen met daarop de zes verkiezingsbeloftes van Labour in Downing Street zetten als hij premier wordt. De reacties op Milibands ‘stenen tafel’ lieten niet op zich wachten.

‘Nick Clegg en David Cameron hebben het vertrouwen in politieke leiders doen slijten door hun beloftes te breken over bijvoorbeeld schoolgeld en immigratie’, legt Ed Miliband zijn verkiezingsstunt uit aan The Guardian. ‘Als ik premier word, zal ik onze steen op een plaats zetten waar ik hem elke dag kan zien. Als een herinnering aan onze plicht om de beloftes van Labour uit te voeren.’

En Miliband is ambitieus, want de steen is er al. Op een 2,5 meter hoge tablet uit kalksteen staan de zes verkiezingsbeloftes van Labour, onder de titel ‘A better plan. A better future’ en met onderaan de handtekenig van Miliband.

De plaats waar de steen moet komen, is strategisch gekozen: de Rose Garden in Downing Street, op een steenworp van Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse eerste minister. Want in die Rose Garden brachten David Cameron en Nick Clegg in 2010 de beloftes van hun toen nieuwverkozen coalitie naar buiten.

Wat er met de steen moet gebeuren als Labour de verkiezingen niet wint, is niet meteen duidelijk.

Kritiek en grapjes

Maar de campagnestunt gaf Milibands tegenstanders natuurlijk een open doekje. Aftredend eerste minister David Cameron noemde het idee van zijn uitdager alvast ‘een grafsteen’. Boris Johnson, burgemeester van Londen, verwees naar de Bijbel. ‘Het is compleet geschift dat de leider van Labour nu al grote stenen tabletten laat maken met daarop zijn plannen alsof hij Mozes of Hammurabi is.’

Milibands idee was in elk geval ‘gevonden vreten’ voor de sociale media. Onder de hashtag #edstone verscheen de ene parodie na de andere.