Saoedi-Arabië zet in Jemen controversiële clusterbommen in
Foto: Human Rights Watch

Saoedi-Arabië zet in Jemen clusterbommen in bij de strijd tegen de sjiitische Houthi-milities, een controversieel wapen dat verboden werd door een verdrag geratificeerd door 91 landen.

Op foto’s en video zou te zien zijn dat clustermunitie ingezet werd bij een luchtaanval in het noorden van Jemen. De aanval vond plaats in de provincie Saada. ‘De aanvallen met clusterbommen brengen de lokale bevolking in gevaar’, aldus Steve Goose van de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

Het gebruik of opslaan van clustermunitie werd verboden door een verdrag uit 2008. Clustermunitie verspreidt vele kleine bommen, die dikwijls niet exploderen en jaren later nog burgerslachtoffers maken.

De clustermunitie die Saoedi-Arabië gebruikt zou volgens HRW geleverd zijn door de VS. Saoedi-Arabië, Jemen en de VS hebben het verdrag over clusterbommen niet ondertekend en zijn er bijgevolg niet toe gebonden.

Grondtroepen?

Saoedi-Arabië en acht andere Arabische landen, de zogenaamde Arabische coalitie, voeren sinds eind maart luchtaanvallen uit op de sjiitische Houthi-milities in Jemen. De Houthi’s vechten er tegen soennitische milities, al-Qaida en troepen die trouw zijn aan de gevluchte Jemenitische president Abed Rabbo Mansur Hadi.

Zondag zou de zogenaamde Arabische coalitie grondtroepen hebben in gezet in havenstad Aden in het zuiden van Jemen. ‘Een beperkte troepenmacht van de coalitie is aangekomen in Aden en andere soldaten worden verwacht’, aldus een lokale legerverantwoordelijke.

De woordvoerder van de coalitie benadrukt dan weer dat er ‘geen enkele ontplooiing van grondtroepen plaatsvindt zondag’. Tot dusver beperkte de interventie van de Arabische coalitie in Jemen, die ingezet werd op 26 maart, zich tot luchtbombardementen.

Het geweld in Jemen heeft volgens de VN al aan 1.200 mensen het leven gekost. De voorbije zes weken zouden in totaal ook 300.000 mensen hun huizen zijn ontvlucht.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig