Tony Martin heeft de slottijdrit in de Ronde van Romandië (Zwi/WorldTour) op zijn naam geschreven. De Duitser van Etixx-Quick.Step haalde het voor de Sloveen Simon Spilak (Katusha) en de Rus Ilnur Zakarin (Katusha), die ook de eindzege op zak steekt. Jurgen Van den Broeck reed een sterke tijdrit en finishte knap vierde, op 19 seconden van Martin.

Wielrennen op Sportwereld.be

Het was de Zwitser Stefan Küng, deze week winnaar van de vierde etappe in de Ronde van Romandië en vorig jaar Zwitsers kampioen tijdrijden bij de beloften, die de eerste richttijd neerzette over het 17,3 km lange parcours in Lausanne. Hij legde het parcours af in 24 minuten. Lang genieten kon hij niet in de hotseats, want zijn ploegmaat Rohan Dennis, tot zaterdag nog de werelduurrecordhouder, klokte een betere tijd en finishte in 23:39.
De tijdrit bleek evenwel een kolfje naar de hand van drievoudig wereldkampioen tijdrijden Tony Martin die het parcours aan een gemiddelde van 44,559 km/uur afwerkte, goed voor een tijd van 23:17. Een prestatie die niet meer zou verbeterd worden.

Voor Martin is het zijn tweede tijdritzege van het seizoen, na winst in februari in tijdrit in de Ronde van de Algarve. Van de klassementsrenners maakten Nairo Quintana (22e) en Vincenzo Nibali geen al te beste beurt. Uitkijken was het wel naar Chris Froome, al twee keer eindwinnaar in Romandië en derde in de stand na leider Zakarin, maar ook hij kwam niet goed voor de dag met een dertiende stek.

Het was, alweer, Zakarin die verbaasde. Zaterdag pakte hij onverwacht de gele trui, zondag werkte hij zijn beste tijdrit ooit af, ondanks materiaalpech onderweg, met een derde stek als gevolg na Martin en Simon Spilak.
Zakarin is, na Pavel Tonkov, de tweede Russische eindwinnaar in Romandië. Het is nog maar zijn tweede profzege. Vorig jaar won hij de Ronde van Azerbeidjan (2.1.). In het eindklassement eindigt Simon Spilak voor het derde jaar op rij als tweede op 17 seconden van zijn ploegmaat. Chris Froome vervolledigt het podium op 35 seconden. Thibaut Pinot werd vierde, Rigoberto Uran vijfde. Jurgen Van den Broeck klokte de vierde tijd in de tijdrit en schuift daardoor op in het klassement naar een veertiende stek. Hij mag hoopvol afreizen naar de Giro die volgende week start.

Voor Katusha is het al de negentiende overwinning van het seizoen na onder meer eindwinst en twee ritzeges in de Ronde van het Baskenland met Joaquim Rodriguez, winst in de Scheldeprijs, de Driedaagse de Panne-Koksijde en de Ronde van Vlaanderen met Alexander Kristoff. Ook Gent-Wevelgem ging met Paulinho naar een renner van Katusha.