Wetenschapper met kanker legt eigen hersenoperatie vast
Keating net na de operatie Foto: Steven Keating

Toen bij Steven Keating vorig jaar een hersentumor werd ontdekt, zag hij dat als een kans. Hij verzamelt alle data over de evolutie van zijn ziekte, in de hoop daarmee bij te dragen tot het vinden van een oplossing.

Keating is een 26-jarige doctorandus aan MIT, het Massachusetts Institute of Technology. Uit interesse had hij in 2007 geleden al een hersenscan van zichzelf laten maken, wat het begin was van een schat aan informatie over zijn eigen hersenen. Sinds in 2014 kanker werd vastgesteld geeft hij die data ook vrij op zijn eigen site , met de bedoeling dat andere kankerpatiënten beter leren begrijpen wat al die gegevens eigenlijk willen zeggen.

Hij toont daarbij een hoop technische cijfers, maar ook fotos van de tumor en het herstelproces. Het meest opvallende element is wellicht de video van zijn eigen operatie, waar het team dat hem behandelt ook heeft aan meegewerkt. In een gesprek met het magazine Vox zegt Keating dat het gek is om die video te bekijken. ‘Als ik de video niet had, dan zou ik nooit geweten hebben wat ze precies gedaan hebben’.

Bekijk hier de video van de operatie. Waarschuwing: deze video bevat beelden die voor sommige kijkers niet geschikt zijn.


Op deze video vertelt Keating hoe zijn nieuwsgierigheid zijn leven redde. 'Ik praatte over mijn research en over mijn vriendin: willekeurige onderwerpen, terwijl ze in mijn hersenen aan het snijden waren. (...) Ik herinner me nog hoe ik geen woorden meer vond en in kleuren dacht. Het is de vreemdste drugervaring die je je kan voorstellen.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig