Iran wil F1-circuit bouwen
Qeschm Foto: Wikipedia
Krijgen we binnenkort een F1-race in Iran? Die vraag mogen we ons stellen nadat Masoud Soltanifar erop zinspeelde dat men in Iran een voor de Formule 1 geschikt circuit wil bouwen.

De voorbije jaren verkende de Formule 1 steeds nadrukkelijker nieuwe horizonten. Onder de impuls van Bernie Ecclestone wordt er constant gezocht naar nieuwe landen waar een F1-race kan georganiseerd worden.

Vaak gaat dit ten kosten van Europese races, want in de zoektocht naar nieuwe landen wordt er vooral gekeken naar landen die bereid zijn om heel wat geld op tafel te leggen. Het hoofddoel is extra inkomsten te genereren, wat op zich dan weer goed is voor zowel de aandeelhouders van de Formule 1, alsook de teams. De F1-teams krijgen immers een deel van de inkomsten die vergaard worden uit de verkoop van de commerciële rechten.

Iran zou nu het volgende land in de rij zijn dat een F1-race wil organiseren. Masoud Soltanifar, de president van de organisatie voor cultuur, handwerk en toerisme, liet tijdens een bezoek aan Qeschm, een eiland van 136 kilometer lang en 40 kilometer breed, weten dat Iran van plan is om een circuit te bouwen dat voor de Formule 1 geschikt is.

"In Iran zijn er zoveel jonge mensen met steeds een grotere interesse voor auto's. De Formule 1 heeft een veelbelovende toekomst in Iran," citeert 'IRNA', Masoud Soltanifar.

In het verleden waren er reeds plannen om 35 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Teheran een F1-circuit te bouwen. 

Er komt echter ook steeds vaker kritiek op de Formule 1 omdat het bij het opstellen van de F1-kalender te weinig rekening houdt met ethiek en de mensenrechten. Denk bijvoorbeeld maar terug aan de GP van Bahrein, die zelfs enkele jaren geleden niet doorging omwille van hevige protesten van de lokale bevolking. 

Los van de vraag of het F1-circuit er in Iran dan ook daadwerkelijk zal komen, is het misschien eerder de vraag of de Formule 1 in het land wel wil gaan racen.

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: