101-jarige levend van onder puin gehaald
De 101-jarige Funchu Tamang zit op een bed in een hospitaal. Zeven dagen na de aardbeving werd hij met lichte verwondingen van onder het puin gehaald. Foto: afp

Acht dagen na de dodelijke aardbeving in Nepal zijn in het dorp Kerabari nog drie mensen levend van onder het puin gehaald. Het gaat om twee vrouwen en een man. Een vierde overlevende, een man van 101 jaar oud, werd gered in het dorp Kimtang.

Funchu Tamang is de eeuwling die zondag door Nepalese en Japanse reddingswerkers uit het puin van zijn lemen huis gehaald. Hij wordt nu in een plaatselijk ziekenhuis behandeld, maar is slechts lichtgewond. ‘Hij werd per helikopter naar het ziekenhuis van het district Nuwakot gebracht. Zijn toestand is stabiel’, aldus politieofficier Arun Kumar Singh, die preciseerde dat de oude man aan zijn been en zijn arm gewond was.

Donderdag was in de hoofdstad Kathmandu nog een 18-jarige vrouw gered die vast zat onder de brokstukken van een huis. Zaterdag had de Nepalese regering nog gemeld dat er geen hoop meer was om nog mensen levend van onder het puin te halen. ‘Er is een week verstreken sinds de ramp. We hebben ons best gedaan om mensen te redden en te helpen, maar ik geloof niet dat er nu nog een mogelijkheid bestaat om overlevenden te vinden’, klonk het toen.

De zeldzame reddingen brengen een straaltje licht in de moeilijkheden om de gewonden te verzorgen en hulpgoederen te brengen tot bij de duizenden mensen die dakloos werden door de krachtige aardbeving. Ruim 300.000 huizen werden vernield. De regering heeft ruim 47.000 tenten verdeeld, maar schat dat ze er nog 400.000 nodig heeft.

Meer dan 7.000 dodelijke slachtoffers

De officiële balans van de slachtoffers van de aardbeving van vorige week zaterdag staat nu op 7.040 mensen. De Nepalese minister van Financiën Ram Sharan Mahat waarschuwt zondag dat de uiteindelijke dodentol nog veel hoger zal liggen. ‘Er zijn dorpen die we nog niet hebben kunnen bereiken, maar waarvan we weten dat alle huizen vernield zijn’, aldus Ram Sharan Mahat.

Volgens de Nepalese politie kwamen bij de ramp minstens 50 buitenlanders om. De meeste van hen waren klimmers en wandelaars. Meer dan 80 buitenlanders zijn nog steeds vermist.

Elektriciteit wordt hersteld

De Nepalese hoofdstad begon zondag diensten te herstellen na een week van angst en onzekerheid. Kantoren en winkels begonnen weer open te gaan en veel mensen waren buiten hun straten en wijken aan het opruimen. Veel bewoners van Kathmandu die uit vrees voor naschokken in parken en op straat in tenten hadden geleefd, keerden terug naar hun woningen. De elektriciteit is hersteld in de meeste delen van de stad waar de leidingen intact bleven.

Ongeveer 900.000 mensen, een vijfde van de bevolking van Kathmandu, zijn uit de hoofdstad weggetrokken sinds 26 april. Aan alle buitenlandse instellingen en organisaties die in Nepal toekomen om hulp te bieden, vraagt de regering ondertussen zelf voor transport, onderdak en voedsel te zorgen