Nepal kampt met tekort aan tenten
Foto: REUTERS

De Nepalese regering heeft geen tenten meer om te verdelen onder de mensen wiens huis verwoest werd door de zware aardbeving van afgelopen week. Om iedereen een tijdelijk onderkomen te geven zijn er tien keer meer tenten nodig dan nu.

‘We hebben geen tenten meer om aan de mensen te geven. We hopen dat we morgen 100.000 exemplaren zullen ontvangen’, zegt Lakshmi Dhakal, woordvoerder van Binnenlandse Zaken. De regering verdeelde al meer dan 47.000 tenten, maar schat dat er nog 400.000 nodig zijn.

Door de beving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter raakten meer dan 300.000 huizen beschadigd of zelfs helemaal verwoest, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken. In sommige gebieden op het platteland staat er bijna niets meer recht.

Douane

Maar volgens Valerie Amos, bevoegd voor noodhulp bij de Verenigde Naties, moet Nepal zelf ook zijn douanecontrole versoepelen. Volgens de Britse zender BBC zorgen de strenge controles voor vertraging bij het verdelen van hulpgoederen.

Mount Everest

Na de verwoestende lawine op de Mount Everest in Nepal, hebben bijna alle expeditieteams de hoogste berg ter wereld verlaten. Wie er nog aanwezig is, zal de volgende dagen inpakken en vertrekken.

Dat zegt de Belgische bergbeklimmer Damien François aan het Duitse persagentschap dpa. De weinig overgebleven bergbeklimmers zijn samen met een team van het Indiase leger bezig om de overblijfselen die door de lawine over een kilometer verspreid liggen, bijeen te rapen.

Een verbod op de beklimming is er momenteel niet, maar de sherpa’s willen nu toch liever bij hun familie zijn. De huizen en uitrusting van velen van hen zijn ook vernield.

7.000 doden

Het officiële dodental van de aardbeving werd zondag op 7.040 gezet, meer dan 14.000 mensen raakten gewond. Er zijn ook nog veel vermisten. Vooral in de landelijke gebieden verloopt de zoektocht naar slachtoffers moeizaam.