Iedereen kan boswachter worden
Foto: Carlo Coppejans

De opleiding voor boswachter wordt aantrekkelijker en breder toegankelijk. Ook gewone natuurliefhebbers kunnen deelnemen.

Dat kondigt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege zondag aan in Het Nieuwsblad Op Zondag. ‘Hoe meer mensen goed op de hoogte zijn van bossen en natuur, hoe beter voor het milieu’, aldus Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).

Om boswachter te worden, moest je de jongste jaren een bijzonder zwaar lespakket doorworstelen. Dat komt door de steeds groeiende wetgeving. Je moest haast bioloog én jurist tegelijk zijn om te slagen, schrijft Het Nieuwsblad. De opleiding bestond uit plant- en vegetatiekunde, houttechnologie, ecologie, natuurbeheer, boomsoorten, bosbescherming en -behandeling, bebossen en herbebossen, boseconomie, wetgeving, faunabeheer en visstandbeheer.

Veel kandidaten, onder wie gewone natuurliefhebbers die hun kennis naar een hoger niveau wilden tillen, beten hun tanden daarop stuk. En nog veel meer mensen haakten al eerder af, toen ze beseften welke berg leerstof op hen af zou komen. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) hervormt daarom de opleiding tot boswachter.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig