Geen incidenten bij Amsterdamse lezing Mohammed-cartoonist
Foto: EPA

De Persvrijheidslezing van de omstreden Deense cartoonist Kurt Westergaard in het Amsterdamse debatcentrum De Balie is zaterdagavond rustig verlopen. Volgens een politiewoordvoerster waren er geen incidenten.

De veiligheidsmaatregelen rond het Festival van het Vrije Woord, waar de lezing deel van uitmaakte, waren zeer streng. De Deense cartoonist arriveerde met vijf bodyguards bij het debatcentrum, dat met hekken was afgeschermd. Er vloog ook een politiehelikopter rond. Het publiek werd zorgvuldig gescreend. Bezoekers moesten door een metaaldetector en hun tassen werden doorzocht. Toch toonden de meesten begrip voor de bijzondere veiligheidsmaatregelen.

Tijdens zijn lezing vertelde Westergaard dat hij een gesprek had aangevraagd met de fundamentalist die het op zijn leven had gemunt. ‘Als je 80 bent, ben je niet meer vijandig, maar wil je weten wat in het hoofd van zo’n jongen gebeurt’, zei hij.

Westergaard benadrukte ook het belang van tolerantie en vrijheid. ‘Tolerantie en vrijheid zijn twee kanten van dezelfde munt. Tolerantie moet je leren. Het gaat over omgaan met dingen die je tegenstaan. Journalisten spelen daarin een belangrijke rol.’

Westergaard werd in 2006 wereldberoemd door een omstreden cartoon waarin hij de moslimprofeet Mohammed afbeeldde met een bom in zijn tulband. Sindsdien wordt hij bedreigd. In 2010 drong een gewapende Somalische moslimfundamentalist zijn huis binnen; de politie kon Westergaard ternauwernood ontzetten door de aanvaller neer te schieten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig