3.400 bootvluchtelingen gered op één dag
De vluchtelingen worden vaak met honderden in één boot gepropt (archiefbeeld) Foto: Photo News

Zaterdag zijn in totaal 3.427 vluchtelingen gered op de Middellandse Zee. De meesten bevonden zich voor de kust van Libië, van waaruit ze probeerden naar Europa te vluchten. Een record is het niet, maar het gaat toch om een zeer zware balans op één dag, één van de hoogste de jongste jaren.

Vergelijkbare ‘drukke’ dagen dateren van midden-april, met 3.791 migranten op 12 april en 2.850 een dag later, zegt de Italiaanse kustwacht.

Een groep vluchtelingen, 219 in totaal verspreid over drie bootjes, zijn gered door de Franse marine. Die is in de Middellandse Zee actief sinds het drama in april waarbij honderden mensen verdronken bij hun overtocht naar Europa.

De Fransen pakten zaterdag ook twee mensen op van wie ze vermoeden dat het om mensensmokkelaars gaat. De vluchtelingen en de twee verdachten zijn overgedragen aan de Italiaanse autoriteiten.

Alles samen werden zaterdag zestien boten met meer dan 3.400 vluchtelingen onderschept, aldus de Italiaanse kustwacht. Enkele groepen zullen worden overgebracht naar het eiland Lampedusa, waar ze nog zaterdagnacht arriveren. De meerderheid zal zondagavond aankomen in Sicilië.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig