Shaun Murphy en Stuart Bingham spelen finale op WK snooker
Foto: Photo News
De 32-jarige Engelsman Shaun Murphy heeft zich zaterdag in het Crucible Theatre van Sheffield als eerste voor de finale van het wereldkampioenschap snooker geplaatst. In zijn halve finale schakelde de nummer acht van de wereld zijn landgenoot Barry Hawkins, vijfde op de wereldranglijst, met 17-9 uit. In de tweede halve finale, ook een Engels onderonsje, won Stuart Bingham (WS-10) tegen toernooifavoriet Judd Trump (WS-6) na een razend spannende wedstrijd met 17-16. De finale wordt zondag en maandag naar een best of 35 gespeeld. De winnaar krijgt een cheque van 300.000 pond (405.700 euro) overhandigd.

Murphy ging met een 16-8 voorsprong de vierde en laatste sessie in en had dus nog maar één frame nodig. Hawkins spartelde met een 103 century nog even tegen, waarna Murphy het met een break van 83 afmaakte. ‘The Magician’ plaatste zich zo voor de derde keer in zijn carrière voor een WK-finale. In 2005 werd hij wereldkampioen door als 22-jarige kwalificatiespeler de Welshman Matthew Stevens met 18-16 te verslaan. In 2009 was hij runner-up na een 18-9 nederlaag tegen de Schot John Higgins.

Naast zijn wereldtitel heeft Murphy nog vier full rankingtoernooien op zijn palmares. In 2007 won hij de Malta Cup, in 2008 het UK Championship, in 2011 het Players Championship en in 2014 het World Open. In januari van dit jaar maakte hij zijn ‘Triple Crown’ compleet door ook het Masters te winnen. Hij werd de tiende speler in de geschiedenis die de grootste drie toernooien (WK, UK, Masters) minstens één keer won.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig