‘Draagmoederbeurs is mensenhandel’
Foto: Photo News

De draagmoederbeurs in Brussel dit weekend, waarover De Standaard berichtte, krijgt tegenkanting uit politieke hoek. SP.A-Kamerlid Karin Jiroflée heeft het zelfs over een ‘verwerpelijk’ initiatief.

De Amerikaanse organisatie Men Having Babies mikt expliciet op homokoppels die een eigen kind willen. Maar de Belgische homorechtenorganisaties zoals Cavaria en Het Roze Huis zijn niet bereid mee te werken aan het initiatief omdat het ‘te eenzijdig commercieel is’. Jiroflée sluit zich daar bij aan. Ze is ‘blij dat Belgische organisaties zich distantieerden’.

“Voor ons is commercieel draagmoederschap gelijk aan mensenhandel, kinderhandel. We zijn overtuigd dat het niet-commercieel draagmoederschap wettelijk zo snel mogelijk moet geregeld worden om het commerciële uit te sluiten”, aldus Jiroflée. Haar wetsvoorstel voorziet in een notariële akte die wordt opgesteld voor de geboorte, waarbij de wensouders van bij de geboorte van het kind de wettelijke ouders zijn. Deze overeenkomsten moeten volgens Jiroflée ook steeds geregeld worden binnen het medisch en psychologisch kader van een fertiliteitscentrum.

‘Geen huurbaarmoeder’

Petra De Sutter, diensthoofd gynaecologie aan het UZ Gent en senator voor Groen dringt eveneens aan op een wettelijke regeling. ‘Draagmoederschap moet altruïstisch blijven en mag niet leiden tot het herleiden van de draagmoeder tot een huurbaarmoeder. Daarom ook pleiten wij voor het regelen van de afstamming op zo’n manier dat de draagmoeder volledig erkend wordt in haar uiterst belangrijke bijdrage tot de geboorte van het kind, bijvoorbeeld door het behoud van een (eventueel versnelde) adoptieprocedure’

De Sutter herhaalt zaterdag wat ze ook in het oorspronkelijke stuk in De Standaard aangeeft. De partij betreurt dat commercieel draagmoederschap gepromoot wordt. ‘Commercieel draagmoederschap is geen oplossing voor kinderwens van homo-koppels.’