‘Nederlaag IS op komst’
De coalitie tegen IS voert bombardementen uit in Irak en Syrië Foto: AP

Ongeveer negen maanden na het begin van de luchtaanvallen tegen IS toont de internationale coalitie zich zegezeker in de strijd tegen de terreurmilitie. In Irak wordt de terreurgroep al deels teruggedrongen.

‘De vastberadenheid van de coalitie is overweldigend. Dit is de sterkste militaire coalitie ooit verzameld. Het plan zal de nederlaag van IS (Islamitische Staat) bewerkstelligen’, zei de Britse brigadegeneraal Gary Deakin vrijdag na een meerdaagse strategievergadering van ruim 300 militaire afgevaardigden uit 39 landen in Tampa, in de Amerikaanse staat Florida.’

‘Op de grond hebben de Iraakse strijdkrachten de opmars van IS gestopt en dringen ze hen terug’, klonk het in een update door de Franse generaal-majoor Bernard Commins.

Bombardementen

De deelnemers maakten afspraken over het vervolg van de bombardementen in Irak en Syrië. Daarnaast is ook de opleiding en bevoorrading van de Iraakse troepen ter sprake gekomen. Details over de plannen van de anti-IS-coalitie zijn echter niet bekendgemaakt.

Het Amerikaanse centrale bevel coördineert vanuit Tampa de aanvallen tegen strijders van IS . Het is de derde keer in een jaar tijd dat het centrale commando dergelijke vergadering belegt.

Het Amerikaanse commando deelde mee dat twaalf landen van de coalitie tot dusver meer dan 3.600 luchtaanvallen uitvoerden in Irak en Syrië. Ook ons land neemt daar in Irak aan deel, naast onder meer Australië, Denemarken, Jordanië en Frankrijk. In Syrië bombarderen naast de Verenigde Staten en Canada ook verscheidene Arabische landen IS-doelwitten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig