Ilse Heylen grijpt naast 50e internationale medaille in Zagreb
Foto: BELGA

Judoka Ilse Heylen (-52 kg) leverde vrijdag op de openingsdag van de Grand Prix van Zagreb in Kroatië met een zevende plaats andermaal de beste Belgische prestatie. Een 50e medaille in haar internationale carrière zat er echter niet in.

Het nummer 12 op de ranking startte nochtans overtuigend met een ipponzege tegen de Braziliaanse Jessica Pereira (IJF 110). Vervolgens won ze op strafpunten (1 tegen 3) van de Nederlandse Birgit Ente, die vorig jaar nog uitkwam bij de -48 kg maar op korte tijd opklom tot plaats 36 op de ranking bij de half lichtgewichten.

In de volgende kamp tegen de Kosovaarse Distria Krasniqi (IJF 44) liep ze na 2 minuten een ippon op waardoor ze verwezen werd naar de herkansingen. Daarin moest ze in de eerste kamp op strafpunten (2 tegen 1) haar meerdere erkennen in de Italiaanse Odette Giuffrida (IJF 19).

Zoals de 38-jarige Heylen voorafgaandelijk al te kennen gaf, ligt ze niet wakker van het feit dat ze in Zagreb haar 50e internationale medaille misliep. ‘Het hoofddoel blijft een ticket veroveren voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro van volgend jaar. Als ik daar wil geraken, zal ik toch nog een paar podiumplaatsen moeten veroveren en dus komt die 50e medaille er vroeg of laat wel.’

Op dag 1 van de Grand Prix van Zagreb kwamen nog drie Belgen in actie. Senne Wyns (-60 kg) werd in zijn eeste kamp met een yuko en waza-ari gewipt door de Sloveen Matjaz Trbovc (IJF 59). Jasper Lefevere (-66 kg) was in de eerste ronde vrij geloot maar ging er dan uit tegen een andere Sloveen, Andraz Jereb (IJF 49). Kenneth Van Gansbeke (-66 kg) won eerst wel op strafpunten (0 tegen 2) van de Moldaviër Artiom Nacu (IJF 173) maar verloor dan met waza-ari tegen yuko van de Israëlier Baruch Shmailov (IJF 75).

Zaterdag komen in Zagreb Roxane Taeymans (-70 kg), Sami Chouchi (-73 kg) en Joachim Bottieau (-81 kg) in actie. Zondag kampen Sofie De Saedelaere (-78 kg), Benjamin Harmegnies (+100 kg) en Toma Nikiforov (-100 kg).

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig