Enkele uren na de opening van de wereldtentoonstelling in Milaan is het vrijdag tot botsingen gekomen tussen de politie en tegenstanders van de expo.

Bij een betoging in de binnenstad gooiden deelnemers met voorwerpen en vuurwerk. Dat meldde het persbureau Ansa. Sommige betogers besmeurden gevels en vensters van gebouwen. Journalisten van AFP zagen dat betogers auto’s en vuilnisbakken in brand staken en met stenen gooiden naar de politie, die met traangas repliceerde. Sommige betogers droegen volgens het Franse persbureau bivakmutsen of gasmaskers.

 

De tentoonstelling was ‘s middags officieel geopend. Vrijdagmorgen en donderdag waren er al protesten. De tegenstanders van de expositie hebben kritiek op de hoge kosten ervan en op de deelname van grote levensmiddelenconcerns.

 

Schandaalberichten over de Expo vullen al maanden de Italiaanse kranten. Het duurde jaren voordat de Italianen in actie schoten, en plots kon het allemaal niet snel genoeg gaan. Na geruchten van corruptie, volgde een onderzoek en enkele arrestaties. De schandaalsfeer was compleet.

De expo mag nu dan wel zijn opengegaan, vele delen zijn nog onafgewerkt. En dat na een investering van 1,2 miljard euro belastinggeld, 300 miljoen euro privé-investeringen, 350 miljoen sponsoring en één miljard euro van de deelnemende landen. Een flink budget voor een tijdelijke wereldtentoonstelling, die nota bene draait rond duurzame ontwikkeling en duurzaam voedsel.

Het protest tegen de expo wordt breder gedragen dan door radicalen alleen. Zo wees paus Franciscus in zijn speech op de ‘paradox’ van een expo die zogezegd rond duurzame ontwikkeling draait, ‘maar zelf baadt in een sfeer van overvloed, helemaal gehoorzaamt aan de verspillingscultuur en op geen enkele manier bijdraagt tot een model van rechtvaardige en duurzame ontwikkeling.’
Ine Roox
Redactrice buitenland De Standaard
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig