Bilbao wint zesde rit, Durasek nieuwe leider in Turkije
Foto: Photo News

Pello Bilbao (Caja Rural-Seguros) heeft vrijdag de zesde etappe in de vijftiende editie van de Ronde van Turkije (cat. 2.BC) gewonnen. De 25-jarige Spanjaard bleef na 184 kilometer van Denizli naar Selçuck op de slotklim de Colombiaan Miguel Angel Lopez drie seconden voor. Diens landgenoot Heiner Parra werd op elf seconden derde. Thomas De Gendt finishte op veertien seconden als vierde.

 

Wielrennen op Sportwereld.be

 

De Italiaan Davide Rebellin beleefde een moeilijke dag en moest zijn leiderstrui afstaan aan Kristijan Durasek (Lampre-Merida). De 27-jarige Kroaat, in de rituitslag zesde op 0:18, heeft nu 21 seconden voor op Rebellin. De Argentijn Eduardo Sepulveda is op 32 seconden derde. Serge Pauwels werd vrijdag dertiende op 0:34 en zakte in de stand van vijf naar zes. Hij volgt op 1:32 van Durasek.

Het zwaartepunt van de langste etappe lag in het slot met een klim van derde categorie op 25 kilometer van de finish en de slotklim van tweede categorie naar Selçuk. Ondanks een spervuur van aanvallen, raakte niemand snel weg. Het eerste wedstrijduur werd dan ook 52 kilometer per uur afgelegd. Een aanval van Malcom Rudolph, Ahmet Akdilek en de Belgen Roy Jans en Jarl Salomein bleek wel succesvol. Vrij snel pakte het kwartet een bonus van drie minuten. Genki Yamamoto probeerde nog de sprong te maken, maar bleef hangen en zag uiteindelijk het zinloze van zijn poging in.

Van het kwartet moest Akdilek als eerste lossen en op de voorlaatste klim telde het trio nog een halve minuut voorsprong op het peloton. Jarl Salomein bleef het langst voorop, maar ook de renner van Topsport-Vlaanderen werd op 22 kilometer van de finish ingerekend. De punten voor de bergtrui gingen naar Kenny De Ketele, die de sprint bergop won.

Pas op de slotklim bestookten de favorieten elkaar. Miguel Angel Lopez opende de debatten en nam enkele lengtes voorsprong, terwijl in het groepje der favorieten leider Rebellin door het ijs zakte. Op goed een kilometer van de finish plaatste Pello Bilbao een tegenaanval en reed hij naar Lopez. Het duo sprintte voor de zege en Bilbao bleek de sterkste.

Voor Bilbao is het de derde profzege. Eerder dit jaar won hij een rit in de Ronde van Castilla y Leon (2.1.) en vorig jaar was hij de beste in de Klasika Primavera de Amorebieta (1.1.).