Wibra waarschuwt voor ballon-helikopter
Foto: Wibra

Winkelketen Wibra waarschuwt vrijdag op haar website voor de zogeheten ballon-helikopter. Kinderen kunnen de gele rotor gebruiken als fluitje. Die kan echter in de keel schieten, waardoor het gevaar bestaat op verstikking.

De ballon-helikopters zijn verkocht tussen 8 juli 2013 en 28 april 2015 in alle filialen van Wibra. De winkelketen vraagt aan wie een ballon helikopter in zijn bezit heeft, het speelgoed direct buiten het bereik van kinderen te houden en het terug te brengen naar een Wibra-filiaal naar keuze. Het volledige aankoopbedrag wordt terugbetaald.

Blokker, dat de ballon-helikopter ook verkocht, waarschuwde in Nederland in januari al voor de gevaren van verstikking en organiseerde een terugroepactie. Dat Wibra daar pas enkele maanden later mee komt, wijt de keten aan de producent van het speelgoed. Die had Wibra niet ingelicht over het mogelijke verstikkingsgevaar, legt de woordvoerder uit aan ANP.

Het was de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit die de ballon-helikopter recentelijk aantrof in de schappen van Wibra en het winkelbedrijf waarschuwde. 'We hadden nog een kleine voorraad en hebben direct besloten tot een terugroepactie. De veiligheid van de consument staat voorop', aldus de woordvoerder.