Vlaams Belang pleit voor redding Vlaamse jobs
Foto: BELGA

‘Hoeveel Vlaamse jobs moeten nog verloren gaan vooraleer onze politici wakker schieten en de sociale dumping aan banden leggen?’, vroeg Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zich vrijdag af tijdens zijn 1 mei-toespraak aan ‘het Kot’, de wervingsplaats voor de Antwerpse havenarbeiders.

Kamerlid Jan Penris brak in zijn inleiding een lans voor het behoud van de wet-Major, net zoals PVDA-voorzitter Peter Mertens in zijn toespraak eerder op de dag.

Van Grieken en Penris richtten hun pijlen in de eerste plaats op de Europese Unie, maar ook op de federale en Vlaamse regering. ‘Voor de verkiezingen regende het beloftes, vandaag - nu de ministerposten binnen zijn en de politieke benoemingen achter de rug - hagelt het belastingen. Alles wordt duurder’, zei Van Grieken.

Maar ook Europa heeft boter op het hoofd volgens Vlaams Belang. ‘Dagelijks worden Vlaamse jobs ingenomen door goedkope arbeidskrachten uit Oost- en Zuid-Europa’, aldus de voorzitter. Hij verwees naar de transport-, vlees- en schoonmaaksector. In de transportsector sneuvelden in de voorbije jaren 5.000 Vlaamse jobs, in de bouw verdwenen op 4 jaar tijd 13.000 Vlaamse arbeidsplaatsen. Boosdoener is de Europese detacheringsrichtlijn.

‘Beste beleidsmakers, maak een vuist tegen deze Europese waanzin’, riep Van Grieken op. ‘Je kan op 1 mei niet sociaal zijn en tegelijkertijd heulen met fanatici die ons het paradijs beloven’, vond hij.

Voor de voorzitter is Vlaams Belang meer dan ooit het syndicaat van de kleine man en vrouw in Vlaanderen. ‘Stop de sociale dumping. Stop de EU en schaf het Schengenakkoord af’, besloot hij.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig