‘Enkel maar verrassingen op deze 1 mei’, zo reageerde een onthutste Marine Le Pen. Het draaiboek viel al in het water toen vader Jean-Marie onverwacht het podium beklom terwijl Le Pen zich achter het spreekgestoelte aan het opmaken was voor haar speech. De 86-jarige vatte post voor zijn dochter, gunde haar geen blik en nam minutenlang de tijd om het applaus van de achterban in ontvangst te nemen.

Le Pen heeft een getroubleerde relatie met haar vader. De erevoorzitter en stichter van de extreemrechtse partij deed onlangs weer omstreden uitspraken over de Holocaust en immigratie, tot groot ongenoegen van zijn dochter. De leiding van het FN had Jean-Marie dan ook verboden om een toespraak te houden op het podium.

Drie activistes van Femen ontrolden even later vanop een balkon grote rode vlaggen die deden denken aan het Derde Rijk. Ze brachtende nazigroet vooraleer ze manu militari werden verwijderd door veiligheidsmedewerkers van FN. De feministische beweging was ook al opgedoken bij de optocht die voorafging aan de toespraak op de Place de l’Opera. Ze verschenen ten tonele toen Le Pen een krans neerlegde bij een standbeeld van Jeanne d’Arc.

Marine Le Pen noemde het optreden van Femen paradoxaal. 'Het is nogal paradoxaal als je jezelf een feminist noemt en een eerbetoon aan Jean d'Arc probeert te verstoren.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in