Spionagezaak: ‘Duitse inlichtingendienst verwijderde 12.000 verzoeken van NSA’
Foto: AFP

De Duitse inlichtingendienst BND heeft zowat 12.000 verzoeken van de Amerikaanse partners van de NSA gewist. Dat schrijft het weekblad Der Spiegel tegen de achtergrond van het uitdijende afluisterschandaal dat de inlichtingendienst treft.

De Duitse pers onthulde deze week dat de BND op verzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA vanuit een station in het zuiden van Duitsland grote bedrijven en buitenlandse overheden zou afgeluisterd hebben. Onder meer het Elysée en het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Europese Commissie zouden het doelwit zijn geweest.

In een editie die zaterdag verschijnt doet Der Spiegel nu het relaas van een Duitse inlichtingenofficier die in augustus 2013 de verzoeken van de NSA aan de BND onderzocht. Met behulp van de zoektermen 'diplo', 'bundesamt' en 'gov' stootte hij op 12.000 verzoeken. Daaronder bevonden zich naast adressen van Franse diplomaten en leden van Europese instellingen ook die van Oostenrijkse functionarissen. Toen de agent aan zijn oversten vroeg wat hij met de verzoeken moest aanvangen, kreeg hij de opdracht om ze te verwijderen, zo schrijft Der Spiegel.

Het schandaal brengt de regering van bondskanselier Angela Merkel in de problemen. Volgens de krant Bild was de kanselarij sinds 2008 op de hoogte van afluisterpraktijken tegen bedrijven als Airbus, maar verkoos ze de andere kant op te kijken om de samenwerking met Washington in de strijd tegen terrorisme niet op de helling te zetten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig