Ook liberalen houden 1-meifeest
Foto: BELGA

In het Waals-Brabantse Geldenaken heeft de liberale Franstalige partij MR naar jaarlijkse gewoonte een eigen 1 mei-viering gehouden. Ook heel wat kopstukken van Open VLD waren aanwezig.

Omdat ze vinden dat het Feest van de Arbeid er niet alleen is voor de socialisten, organiseren de Franstalige liberalen al een kwarteeuw eigen bijeenkomsten. Dat de MR met Charles Michel nu de premier levert, maakte de editie van dit jaar bijzonder.

De traditionele stoet door Geldenaken kreeg wel af te rekenen met protest. Enkele honderden militanten van de christelijke vakbond ACV voerden langs het parcours actie tegen het beleid van de regering-Michel. Ook een actiegroep uit de Brusselse oostrand kwam naar Geldenaken om een definitieve oplossing te vragen voor het vliegtuiglawaai.

MR-voorzitter Olivier Chastel zong de lof van de liberale ministers. Hij bevestigde dat zijn partij werk wil maken van een ambitieuze taxshift die de lasten op arbeid doen dalen. ‘Maar die hervorming mag geen ondoordachte maatregelen bevatten die de economische ontwikkeling en de werkgelegenheid in gevaar brengen’, zei Chastel.

Premier Michel verdedigde zijn regeringsbeleid. 'De indexsprong is niet populair, dat weet ik goed. Maar hij is solidair en sociaal', zei hij. 'Solidair omdat hij duizenden banen zal scheppen en evenveel werkloosheid zal wegnemen. Sociaal omdat hij al uitvoerig gecompenseerd is: de laagste uitkeringen zullen vanaf dit jaar stijgen dankzij een verhoging met 40% van de welvaartsenveloppe.'

De bijeenkomst werd bijgewoond door een pak kopstukken van de Open VLD. Afgaande op het applaus blijkt ook Maggie De Block bij de MR-militanten ontzettend populair te zijn. 'We zullen er alles aan doen om deze regering te doen slagen', zei Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig