Magnette voorspelt lange strijd voor PS
Foto: BELGA

Er zullen nog verschillende 1 mei-vieringen overheen gaan om opnieuw een sociale meerderheid te creëren die zich kan vertalen in een politieke meerderheid. Dat heeft Waals minister-president Paul Magnette (PS) gezegd tijdens zijn 1 mei-toespraak in Charleroi.

‘Het wordt een lange en moeilijke strijd. We moeten geduld en volharding tonen om aan de mensen de kracht en de grootsheid van de socialistische waarden uit te leggen’, aldus Magnette.

De PS zit sinds de verkiezingen van vorig jaar nog wel in de gewest- en gemeenschapsregeringen, maar niet meer in de federale regering. Volgens Magnette niet omdat de PS de verkiezingen verloren had, maar omdat ze federaal ‘buitengesloten’ werd.

Het enige wat de federale regering met MR, N-VA, CD&V en Open VLD verbindt, is volgens hem het verzet tegen de PS.

Magnette riep zijn militanten op om deel te nemen aan een zoektocht naar ideeën en voorstellen, bijvoorbeeld rond een kortere werkweek of systemen van zorgverlof. Maar volgens Magnette moet ook gekeken worden naar ‘wat we misschien minder goed gedaan hebben’.

'Alle dijken gebroken'

Oud-premier Elio Di Rupo richtte zijn pijlen vooral op de hervormingen van de centrumrechtse regering. 'Er zijn geen zes maanden zonder de socialisten in de regering nodig geweest om alle dijken te laten breken', zei de PS-voorzitter in zijn thuisstad Bergen.

Hij verwees daarbij naar de indexsprong en de pensioenhervorming die de koopkracht van de mensen aantasten. Volgens Di Rupo heeft de as MR-N-VA het gemunt op het sociale model dat tot stand is gekomen door de socialisten.

PS-kopstuk Laurette Onkelinx riep in haar speech op om de 'leugens van rechts' te bestrijden. Zo beweert rechts volgens haar werk te maken van een betere fiscaliteit, maar worden de grote vermogens buiten schot gelaten. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig