'Kleine elite wil privileges afschermen'
Johan Vande Lanotte en John Crombez in Oostende. Foto: BELGA

Op de Dag van Arbeid houden socialistische bewegingen op verschillende plaatsen bijeenkomsten. SP.A-boegbeeld John Crombez wil dat de belasting op arbeid met tien procent vermindert. En de werknemers moeten die verlaging kunnen zien op hun loonbriefje, zei hij in Oostende.

‘Er is, net als vroeger, een kleine elite van superrijken en machtigen opgestaan, die hun privileges willen afschermen en uitbreiden. Een elite die niet wil dat wij een beleid voeren dat alle mensen ten goede komt, arm, rijk, hoog- of laagopgeleid, autochtoon of allochtoon’, zei Crombez in zijn 1 mei-toespraak in Oostende.

De kandidaat-voorzitter haalde in zijn speech hard uit naar de centrumrechtse regering, of een VIP-regering zoals hij ze noemt.

De gewone mens betaalt meer voor water, elektriciteit, kinderopvang en de bussen, vatte het parlementslid samen. ‘Maar weet u wat er wel mag stijgen van de regering? De winstmarges van de diamantairs, de multinationals, de verzekeringen en de banken.’

Op één punt heeft de meerderheid echter gelijk, moest Crombez toegeven. ‘De belasting op werk moet omlaag, en wel drastisch. Verlaag de belastingen op werk écht: met 10 procent. En zorg dat die verlaging zich vertaalt in een verhoging van het nettoloon van de mensen.’

Om die verlaging te financieren, verwees Crombez naar voormalig SP.A-voorzitter Frank Vandenbroucke, intussen weer professor. ‘Net als andere slimme economen, zegt hij: spreek grote vermogens aan om een verlaging van de belastingen op arbeid te financieren’, besloot Crombez.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig