Belgische archeologen ontdekken 4.400 jaar oud beeld van Egyptische farao
Archieffoto. Foto: REUTERS

Een team van Belgische archeologen onder leiding van Dirk Huyge heeft dinsdag in Egypte een 4.400 jaar oud beeld opgegraven van een Egyptische farao. Dat melden Egyptische media vrijdag. Volgens het Egyptische ministerie van Antiquiteiten gaat het om een ontdekking van 'grote betekenis en belang'.

Het gaat om een beeld van farao Sahoere, ee n farao van de 5e Dynastie van het Oude Egypte, dat ontdekt werd op de site van al-Kab in Aswan, 580 kilometer ten zuiden van Caïro op de oostelijke oever van de Nijl. Het zou dateren uit de periode van 2.487 tot 2.475 voor Christus.

Het Belgische team groef enkel de onderste helft van het beeld op, maar volgens Huyge is daarin de naam van Sahoere gegraveerd. De onderste helft van het beeld meet 21,7 centimeter, het hele beeld zou zowat 70 centimeter groot zijn. Verdere opgravingen zullen plaatsvinden in de hoop om meer te weten te komen over de farao.

Vandaag zijn er slechts twee intacte beelden van farao Sahoere gekend, één bevindt zich in het Metropolitan Museum in New York, het anderen in het Egyptische museum aan het Tahrir-plein in Caïro.

Het Belgische team voert sinds 2009 opgravingen uit in al-Kab. Belgische archeologen zouden sinds 1937 betrokken zijn bij de opgravingen in de streek.

Al-Khab, voorheen gekend als Nekheb, werd bewoond sinds prehistorische tijden. Het zou dienst gedaan hebben als een soort regionale hoofdstad voor zuidelijk Egypte tijdens de heerschappij van de vroegste dynastieën.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig