Er is nog geen formele beslissing genomen over een terugkeer van het Belgische reddingsteam van B-Fast uit Nepal, zo meldt Buitenlandse Zaken. De teamleden bekijken of ze de bevolking met andere expertise kunnen helpen.

Donderdag luidde het nog dat het Belgische reddingsteam heeft besloten zich terug te trekken uit Nepal.

Een formele beslissing is evenwel nog niet genomen, meldt Michael Mareel, de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Wel is duidelijk dat de oorspronkelijke opzet van de missie - ‘search and rescue’ - is gewijzigd. Het aanbod van ‘search and rescue’ overtreft immers de vraag van de Nepalese autoriteiten.

In samenwerking met de lokale autoriteiten wordt nu bekeken hoe het team de lokale bevolking kan helpen met andere expertise, met name medische en humanitaire hulp, aldus de woordvoerder. In functie van die resultaten zal dan een formele beslissing worden genomen over een terugkeer.

Het B-Fastteam kampte sinds zijn vertrek zondagavond met heel wat tegenslag. Het toestel van B-Fast moest dagenlang wachten op toestemming om te landen. Pas dinsdagavond kon het team in Kathmandu landen. Het duurde nog een dag eer B-Fast aankwam in het zwaar getroffen Gorkha.

Het accent van de hulpoperatie was intussen van ‘search and rescue’ verschoven naar humanitaire hulp.

Buitenlandse Zaken meldt ook dat er nog één landgenoot in Nepal is waarover nog geen nieuws is.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig