Levenslang voor dubbele liquidatie in Amsterdamse Staatsliedenbuurt
Foto: ANP

Anouar ‘Popeye’ B. (34) en Adil ‘Kinker’ A. (26) zijn vrijdag in Amsterdam veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen voor hun rol bij de beruchte dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012.

Volgens de rechtbank in Amsterdam is bewezen dat de twee verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan moord en poging tot moord. De straf was gelijk aan de eis van de openbare aanklager. Een derde verdachte, Stefan S. (45), kreeg wegens wapenbezit honderd dagen cel. Die straf was gelijk aan zijn voorarrest.

Bij de dubbele liquidatie eind 2012 kwamen Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) om het leven. Twee motoragenten die door de daders van dichtbij met een kalasjnikov werden beschoten, kwamen met de schrik vrij.

Het vermoedelijke doelwit, de crimineel Benaouf A., ontkwam door tussen de woonboten in het water te springen. Hij werd vorig jaar zelf tot tien jaar cel veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord op Najeb Bouhbouh in Antwerpen. De aanslag in de Staatsliedenbuurt was mogelijk een wraakactie voor die moord.

De onderwereldoorlog die sinds 2012 in Amsterdam woedt, is vermoedelijk terug te voeren naar een partij cocaïne die begin 2012 in de haven van Antwerpen verdween.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig