Protest tegen manifestatieverbod op Taksimplein
Een oudere man ligt op de grond nadat de politie het waterkanon had ingezet tegen betogers. Foto: AFP

Honderden betogers zijn in Istanbul samengekomen om hun ongenoegen te uiten over het verbod om een 1 mei-manifestatie te houden op het Taksimplein. Ordediensten hebben alle toegangswegen tot het symbolisch geladen plein hermetisch afgesloten.

Op initiatief van twee grote linkse vakbondscentrales en verschillende oppositiepartijen hebben de manifestanten zich vrijdagochtend verzameld in het district Besiktas.

Voor een indrukwekkende politiemacht scanderen ze slogans als ‘het Taksimplein is het plein van 1 mei’ en ‘schouder aan schouder tegen het fascisme’.

Uiteindelijk kwam het tot schermutselingen met de politie, die traangas afvuurde en het waterkanon inzette.

Net als de voorbije twee jaar verbiedt de gouverneur van Istanbul syndicale manifestaties op het Taksimplein. Het regime van president Recep Tayyip Erdogan weert er systematisch alle massabijeenkomsten sinds het centrale plein in juni 2013 overspoeld werd door een golf van antiregeringsprotesten.

Maar de syndicaten eisen elk jaar opnieuw toegang tot het Taksimplein om de slachtoffers van 1 mei 1977 te herdenken. Die dag openden onbekenden het vuur op de massa. Daarbij kwamen 34 mensen om het leven. Op 1 mei vorig jaar kwam het rondom het plein nog tot zware rellen tussen ordehandhavers en betogers.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig