Een op de zes soorten op de planeet kunnen uitsterven als overheden de klimaatverandering niet aanpakken, zo stelt een Amerikaanse studie.

Als de koolstofuitstoot op het huidige pad blijft en de temperatuur met vier graden stijgt, dan zal zestien procent van de dieren en planten verloren gaan, klinkt het in de studie die in Science is gepubliceerd.

De soorten in Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland lopen het meeste risico, aangezien ze vaak in kleine gebieden leven of niet gemakkelijk kunnen wegtrekken om aan hittegolven, droogtes of overstromingen te ontsnappen.

‘Het meest verrassende is misschien dat het risico op uitsterven niet gewoon toeneemt bij een temperatuurstijging, maar versnelt’, zegt onderzoeker Mark Urban. Hij analyseerde daarvoor de data van 131 wetenschappelijke studies over het onderwerp.

Als de temperatuur met twee graden stijgt zal het risico op uitsterven stijgen van 2,8 procent vandaag tot 5,2 procent. Dat wordt zestien procent als de opwarming van de aarde niet afgeremd wordt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig