Manifestaties in verschillende Amerikaanse steden
Betogers omringen een politiewagen in Philadelphia. Foto: AP

In verschillende Amerikaanse steden, onder meer in Baltimore zelf waar een avondklok is ingesteld, is donderdag opnieuw geprotesteerd tegen het politiegeweld dat vorige maand het leven kostte aan de 25-jarige Freddie Gray. In Philadelphia kwam het volgens CNN tot een clash met de ordediensten, toen betogers probeerden om de toegang tot een belangrijke snelweg te blokkeren.

De politie heeft het onderzoeksrapport over de omstandigheden van de dood van Gray overgemaakt aan de procureur van Maryland. Commissaris Anthony Batts wilde geen commentaar geven op het rapport, maar details lekten wel al uit in de media. Zo zouden de agenten die de jonge zwarte vervoerden na zijn arrestatie op 12 april, een onvoorziene stop hebben gemaakt op weg naar het politiestation. De stop kwam aan het licht door beelden van een beveiligingscamera, bericht The New York Times.

Gray raakte gewond bij zijn arrestatie in Sandtown en zou in het busje al medische verzorging hebben gevraagd, maar niet gekregen. Hij droeg geen gordel, wat eventuele verwondingen mogelijk nog verergerd heeft. De rit naar het politiestation duurde een half uur. Een week later overleed de jonge zwarte aan verwondingen aan zijn ruggengraat.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig