Cameron komt als winnaar uit laatste televisiedebat
Foto: REUTERS

Brits premier David Cameron is donderdagavond, net als Nick Clegg van de Liberaal-Democraten en Ed Miliband van Labour, onder vuur genomen door een televisiepubliek dat live vragen mocht stellen naar aanleiding van de parlementsverkiezingen volgende week.

Het panel kiezers hield zich deze keer niet in, ze maakten het de tenoren moeilijk. Cameron bracht het er het beste vanaf, zo bleek na afloop uit een poll georganiseerd door The Guardian.

Cameron had op voorhand geweigerd om in rechtstreeks debat te treden met zijn belangrijkste tegenstander Miliband. En dus bestond de uitzending van Question Time op BBC One uit een rondje vragen, van telkens 28 minuten, voor de drie kandidaten apart.

Het publiek toonde weinig mededogen en pakte de drie tenoren aan voor de beloftes die ze niet gehouden hebben of voor het feit dat ze niet in staat zouden zijn hun kiezers ‘intelligent’ te benaderen. Cameron en Miliband werden zelfs afgeschilderd als leugenaars. Nick Clegg kreeg de vraag voorgeschoteld of hij andere plannen heeft indien hij niet verkozen raakt.

‘Werk laten afmaken’

Cameron kwam als eerste in de ring en lag vooral onder vuur voor zijn sociaal beleid -met name de explosie van voedselbanken in de UK. De kiezers vroegen zich ook af waar hij zal besparen indien hij wordt herverkozen. Cameron leek even zenuwachtig, maar hield wel vast aan zijn discours dat ‘men hem zijn werk moet laten afmaken’.

Miliband van zijn kant sloot regeringsdeelname uit indien er een alliantie met de Schotse nationalisten moet worden gesloten. ‘Ik ga de eenheid van ons land niet opofferen’, luidde het opnieuw. ‘Ik heb nog liever een regering die niet geleid wordt door Labour.’

Uit een peiling van The Guardian na afloop van de uitzending, oordeelde 44 procent van de kijkers dat David Cameron uit het debat kwam als winnaar, tegen 38 procent voor Miliband en 19 procent voor Clegg. Het was het laatste televisieoptreden van de drie tenoren voor de verkiezingen op 7 mei.