'Aan de rand van de samenleving wordt het drukker en drukker'. Op die manier heeft SP.A-voorzitter Bruno Tobback de balans opgemaakt van de maatregelen die de Vlaamse en federale regering - zonder socialisten - sinds hun aantreden hebben beslist. Tobback had een boodschap voor de slachtoffers van die ingrepen. 'U verdient beter'.

Aan de vooravond van het Feest van de Arbeid verzamelde de socialistische familie traditiegetrouw in de Gentse Vooruit. Daarbij trok SP.A-voorzitter Tobback, met zijn tegenkandidaat voor het partijvoorzitterschap John Crombez vooraan in de zaal, van leer tegen de Vlaamse en federale regering.

Zo laakte hij dat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) recent een zelfrijdende bus op de luchthaven van Zaventem aankondigde, maar 'tegelijkertijd laat weten dat alle belbussen en een hoop reguliere lijnen op het Vlaamse platteland verdwijnen'. Daardoor zijn 'vele duizenden Vlamingen verschoven naar de rand van de samenleving omdat ze commercieel niet interessant zijn'.

Getackeld

Volgens Tobback zullen die 'verbannen reizigers' daar niet alleen zijn, maar zich in het gezelschap bevinden van oudere werklozen en bruggepensioneerden, oudere werknemers die moeten zwoegen tot ze 67 zijn in ruil voor een lager pensioen, goed opgeleide jongeren die door hun afkomst niet aan de bak komen en huurders die binnenkort misschien tot vier maanden huur moeten ophoesten, somde Tobback op. 'Aan de rand van de samenleving wordt het drukker en drukker'.

Die mensen verdienen beter, aldus Tobback. 'Beter dan een regering die haar eigen rekeningen opsmukt door die van gezinnen in het rood te duwen, beter dan een beleid dat zegt dat het de lat hoger legt, maar dat tegelijkertijd miljoenen gezinnen onderuit tackelt, beter dan een beleid dat de verantwoordelijkheid niet bij u legt, maar die zelf niet neemt. U verdient een alternatief', luidde het.

Rudy De Leeuw (ABVV): 'We gaan opnieuw sociale strijd voeren'

ABVV-topman Rudy De Leeuw waarschuwde dat een aantal sociale verworvenheden door het beleid van de centrumrechtse regeringen verloren dreigen te gaan. 'Afgepakt is en blijft afgepakt. We gaan opnieuw jarenlang sociale strijd moeten voeren om recht te zetten wat is afgebroken op zes maanden', aldus De Leeuw, die eraan toevoegde dat al die ingrepen nog geen enkele verbetering als resultaat hebben gehad.

De Leeuw waarschuwde nog dat het licht 'dat rechts ons belooft aan het einde van de tunnel der verandering', een 'dwaallicht' is. 'Laat ons niet aan de kant blijven staan en wachten op het einde van de tunnel die alsmaar dieper de grond in loopt. Mensen hebben het vandaag moeilijk', aldus de ABVV-topman. 'Vandaag moeten wij ons sociaal project terug op tafel leggen en afdwingen.'

Paul Callewaert (Socialistische Mutualiteiten): 'Van onze gezondheid blijven ze af'

Paul Callewaert, de topman van de socialistische mutualiteiten, kreeg de handen geregeld op mekaar met een aantal welgemikte oneliners. Hij haalde onder meer uit naar de 'onredelijkheid waarmee sommigen vandaag tegen het middenveld en in bijzonderheid de ziekenfondsen tekeer gaan'.

Ook deed hij schamper over 'een paar ambitieuze economen die zonder enige kennis van zaken van wat een ziekenfonds vandaag is en betekent, de rol en de zin van die ziekenfondsen in vraag stellen (...) Onze spaarcenten hebben ze ons kunnen afpakken. Maar van onze gezondheid blijven ze af', aldus Callewaert. 

De mutualist had nog een sneer naar CD&V en zijn vicepremier Kris Peeters in petto. 'Vele excellenties sussen vandaag hun geweten door zich voor te stellen als het sociale gelaat van de regering. Een regering heeft geen sociaal gelaat nodig. Een regering heeft een sociaal hart nodig.' En om de applausmeter nog eens de hoogte te laten ingaan, pleitte Callewaert voor een 'verkameraadschappelijking' in plaats van een vermaatschappelijking van de zorg.